Katliamdan 21 ay sonra başlayan Suruç davasının ilk duruşması dün Urfa'nın Hilvan ilçesindeki 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmayı HDP adına milletvekilleri Ali Atalan, Dilek Öcalan, İbrahim Ayhan, Mahmut Toğrul takip etti.

HDP heyeti, katliamda çok sayıda parti üyesi, il ve ilçe örgütlerinden yöneticilerin de yaşamını yitirdiğini belirterek müdahillik talebinde bulundu; ancak talep mahkeme heyetince reddedildi.

Katliamda yakınlarını yitirenlerin ve tanıkların mağduriyeti, duruşma öncesinde başladı. Duruşma 7 saat gecikmeli başladı. 33 kişinin yaşamını yitirdiği davada yalnızca 1 kişi tutuklu bulunurken, bu kişinin de mahkemeye katılımı sağlanmadı.

8 Suruç gazisi ise tutuklu oldukları için mahkemeye katılamadı. Mahkeme salonunda aileler ve müdahil olma talebinde bulunanlardan çok jandarma vardı. İzleyicilerin telefonla mahkeme salonuna girmesi engellendi.

Olağanüstü koşullarda gerçekleştirilen duruşmada mağdurlar aleyhine de skandal bir karar alındı. SGDF Eşbaşkanı ve katliam tanığı olan Ceren Çoban’ın müdahillik talebi sırasında yaptığı konuşma nedeniyle hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.