Türkiye 24 Haziran’da baskın seçime giderken önceki seçimlerde tartışma konusu olan Suriyelilerin oy kullanma konusu bir kez daha gündemde.

Suriye’de yaşanan iç savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınan 3 milyonu aşkın Suriyeli olduğu biliniyor.

Geçtiğimiz haftalarda vatandaşlığa geçen 50 bin Suriyelinin oy kullanacağı basına yansımıştı.

Karar’dan Hilal Öztürk’ün haberine göre sığınmacılar, Türkmen Meclisi eski Başkanı Semir Hafez’in AKP’den aday olması için harekete geçti. İmza toplayan Suriyeliler, Cumhurbaşkanlığına dilekçelerini Türkçe isimlerini de yazarak gönderdi.

İmza kampanyasında Türkiye’de bulunan Türkmen ve Arap Suriyeli gruplar, Yayladağı, Antakya ve Osmaniye’den katılım sağladı.

Şu ana kadar 5 bin imzanın toplandığı, kısa sürede bu sayının 25 bine ulaşacağı belirtiliyor.

Suriyeli sığınmacıların amacı yeni parlamentoya Türkiye’de yaşadıkları sorunları aşılmasında sözcüleri olabilecek bir isim sokmak…

Aday olarak belirlenen Hafez, “Suriyeli 3.5 milyon sığınmacının sıkıntıları çok. İster ikamet ister sağlıkta ve eğitimde bir çok sorun yaşıyorlar ve temsilcileri yok. Seçmen olarak sayıları 50 bin ve bu az bir rakam olabilir ancak, 3.5 milyon insanın temsil edilmesinden söz ediyoruz” diyor ve ekliyor:

“Hem Türkiye’yi hem Suriye’yi ve Suriyeliler’i tanıyan biri Mecliste olsun istiyorlar. Bu nedenle benim temsilcileri olmamı istediler. Benim veya bir başkasının olması önemli değil ama bu insanların diğer azınlıklar gibi bir kontenjana ihtiyaçları var. Yakında 120 bin belki 130 bin kişiye vatandaşlık verilecek. Bu sayı daha da artabilir.

Vatandaşlık konusu var, sağlık eğitim konuları var. Günde 25-30 telefon alıyorum. Bu insanların dertlerini anlatacak kimseleri yok. Hatta bu insanlar için sadece bir milletvekili değil bakanlık kurulması da gerekiyor. Dönüş için açılan yerler genellikle kırsal bölgeler. Savaştan önce kırsalda yaşayan insanlar bu bölgelere gidebilir. Ancak Türkiye’yle gelenlerin 2.5 milyonu şehirli. Bu insanların dönüşü zor görünüyor. Kalanların mutlaka temsil edilmesi gerekiyor.”

Kaynak: Karar