İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi Türk Tabipleri Birliği (TTB) Sur’da yıkılmaya başlanan Alipaşa ve Lalebey Mahallelerine ilişkin gözlemlerini raporlaştırarak kamuoyuyla paylaştı. Açıklamada, mahallede su kesintileri nedeniyle hijyen ve sağlık sorunlarının baş gösterdiği belirtilerek çözüm çağrısı yapıldı. 

Evrensel'de yer alan habere göre, Diyarbakır’ın merkez ilçesi Sur’un Lalebey ve Alipaşa Mahallelerinde acele kamulaştırma ve kentsel dönüşüm gerekçeleriyle başlanan yıkım sürerken, evlerinden çıkmak istemeyen yurttaşların, çıkması için günlerdir elektrik ve su verilmiyor. İHD Diyarbakır Şubesinde konuya ilişkin basın toplantısı düzenlendi. İHD ve TTB heyeti bir gözlem raporu da açıkladı. 

Heyetin yıkımın olduğu mahallerde yaptığı görüşmelerden ve gözlemlerden hazırladığı raporda su ve elektrik kesintisinin ciddi sağlık sorunlarına yol açacağı, kronik hastalığı olan kişilerin daha da ağırlaşacağı belirtilerek, mahalle de yaşayan yurttaşların taleplerinin dikkate alınması ve yıkım sürecinin sağlığa zarar verilmeden atlatılması çağrısı dile getirildi.

‘SUR'DA YAŞAYANLARIN İRADESİ HİÇE SAYILDI’

Burada konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, Sur’u Diyarbakır’ın kalbi olarak gördüklerini belirterek, “Sosyal hukuk devletine aykırı bir şekilde çıkarılan ‘acele kamulaştırma’ kararıyla birlikte Sur’da yaşayanların iradesinin hiçe sayıldığı tek taraflı dayatmayla kamulaştırmaya gidildi. Bütün girişim ve çabalarımız sonuçsuz kaldı maalesef ki alınan karar siyasi bir karardır. Bizler asla yaşanan hak ihlallerinin peşini bırakmayacağız”dedi.

‘SAĞLIK BÜYÜK TEHLİKE ALTINDA’

Daha sonra konuşan TTB Merkez Konsey Üyesi Dr. Şehmus Gökalp, acele kamulaştırmayla evleri yıkılmaya başlanan Sur sakinlerinin evlerini boşaltmadan su ve elektriklerinin kesilmesine dikkat çekerek şunları söyledi “Sağlıklı olmak için en insani temel gereksinimlerin karşılanması gerekir. Bir insanın ya da toplumun içme suyuna ulaşımı engellenmişse sağlık çok büyük tehlike altına girer. Bu durum halk sağlığı açısından kaygı verici eğer su ve elektrik kesintisi devam ederse hijyen sorunları baş gösterecektir.Hijyene bağlı olarak salgın baş gösterecektir. Kronik hastalıklar ağırlaşacaktır. Salgın parazitel hastalıkların ortaya çıkabilme ihtimali bulamaktadır ve bu sağlık sorunlarının ortaya çıkmaması için yetkililere içme suyunun, elektriğin halkın kullanımına açılması çağrısını yapıyoruz. Bu sürecin sağlığa zarar vermeden atlatılması için bu hususlara dikkat edilmesini önemsiyoruz”dedi.

‘HALKIN TALEBİ DİKKATE ALINMALI’

TTB Genel Sekreteri Mehmet Şerif Demir de, heyet tarafından yıkımın olduğu mahallelerde yapılan görüşmelerden hazırlanan raporu paylaştı. Öneri ve talepler ise şöyle;

*Mahalle sakinlerinin talep ve önerileri dikkate alınmalı

*Mahalle sakinleri temel kamu hizmetlerinden mahrum bırakılmamalı ve bir an önce içme ve    
kullanma suyunun hizmeti sağlanmalıdır.

 *Yetkililer ve hak sahiplerinin arasındaki sorunun çözümü konusunda diyalog sağlanmalı, *Sur’un tarihi dokusu ve demografik yapısı korunarak yaşanan soruna acil olarak çözüm üretilmeli.