Trabzon'un Maçka ilçesinde yer alan ve 88 yıl aradan sonra ilk kez geçen yıl 15 Ağustos'ta ayin yapılmasına izin verilen tarihi Sümela Manastırı'nda bu yıl yapılacak ayin dolayısıyla Trabzon Valiliği koordinesinde, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, jandarma ile emniyet, sağlık, çevre ve orman, il basın ve halkla ilişkiler müdürlükleri, il Özel İdaresi, İl Afet Acil Durum Müdürlüğü ve TÜRSAB Karadeniz Bölgesel Yürütme Kurulu gibi kuruluşlarca başlatılan hazırlıklar sürüyor.

Hazırlıklar kapsamında bu kuruluşların yöneticilerinin bir araya gelmesiyle ayin etkinliği sırasında uygulanacak kurallar konusunda kararlar alındı.
Buna göre, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün yazısı doğrultusunda, 15 Ağustos Pazartesi günü Sümela Manastırı'nda, ziyaretçi sirkülasyonunu engellememek kaydıyla, sınırlı sayıda ziyaretçinin katılımı ile avluda dini içerikli etkinlik yapılabilecek.
    
Ayini Bartholomeos'un yönetmesi bekleniyor
    
Manastırda etkinlik yapılacak alanın dar olması, ziyaretçi yoğunluğu, gürültü ve ses nedeniyle taş düşme tehlikesi bulunduğundan manastırın avlusunda, sadece yaka kartları bulunan 500 kişinin ayin yapmasına izin verilecek.

15 Ağustos Pazartesi günü saat 10.00 ile 12.00 arasında ayin yapılmasına izin verilecek Sümela Manastırı, bu saatler öncesi ve sonrası ziyarete açık tutulacak. Ayini geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Fener Rum Patriği Bartholomeos'un yönetmesi bekleniyor.

 Etkinlik sebebiyle Rusya ve Yunanistan ile diğer ülkelerden gruplar halinde Türkiye'ye gelecek ziyaretçilere yardımcı olunması ve gerekli güvenlik tedbirlerinin sağlanması amacıyla, Maçka Kaymakamlığı, İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğünce gerekli tedbirler alınacak. Havadan güvenlik tedbiri alması için bir de helikopter görevlendirilecek.
Ayrıca ziyaretçilerin güvenliğinin sağlanması amacıyla Sümela Ören Yeri'nde İl Özel İdaresince 50 özel güvenlik görevlisi görevlendirilecek.
    
Manastıra giremeyenler dev ekranda izleyebilecek
    
Sümela Manastırı'ndaki ayin sırasında, belirli sayıda kişinin manastırın avlusundaki ayine katılmasına izin verileceğinden ayine katılamayacak olan kişilerin talep etmeleri halinde, manastırın yakınındaki Sümela Sosyal Tesisleri'nin yer aldığı alana dev ekran kurulacak ve böylece ayinin canlı olarak izlenmesi sağlanacak. (Haberx)