PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 21 Mart 2013 tarihinde, PKK’ye ateşkes çağrısında bulunduğu mektubun Diyarbakır Newroz alanında okunmasını müteakiben 29 Mart 2013’te PKK’nin ateşkesi ile başlayan çift taraflı çatışmasızlık hali ve son dönemde yeniden başlatılan askeri operasyonlar, yayımlanan yeni bir rapor ile ele alındı.

Demokrasi, Barış ve Alternatif Politikalar Merkezi (DEMOS) tarafından hazırlanan rapor, bölgesel aktörlerin çözüm sürecine dair algı ve tutumlarını ortaya koyan veriler içeriyor.

“Diyalogtan çatışmaya çözüm süreci” başlığıyla yayımlanan raporun, 21 Mart 2013’te başlatılan çatışmasızlık durumuna eş zamanlı olarak yürütülen diyalog sürecinin, hangi sebeplerden ötürü, kim ya da kimler tarafından ve ne zaman sonlandığının muhtemel yanıtlarını teşhis etmeyi amaçladığı belirtildi.

Rapora ilişkin olarak yapılan açıklamada, 14-21 Eylül 2015 tarihleri arasında Diyarbakır’daki sivil toplum, hak temelli faaliyet gösteren birbirinden farklı siyasal ve ideolojik kavrayışlardaki kurumlarla yapılan mülakatlardan elde edilen verilerin raporlaştırıldığı kaydedildi.

“Diyalogdan çatışmaya”, “Devam eden çatışmalar” ve “Yeniden masaya dönüş” başlıkları ile üç bölümden oluşan raporun ilk bölümde, diyalog sürecinin müzakere yerine çatışmaya doğru seyrine tesir eden olgu ve olaylar ele alınıyor. Çatışmasızlık ve diyalog süreci boyunca çözüm sürecinin işleyişindeki eksikliklerden kaynaklanan sorunlar da bu bölümde değerlendiriliyor.

Raporun ikinci bölümünde, 2015 Temmuz ayının son haftasında yeniden başlayan çatışmaların muhteviyatı ve potansiyeli üzerinde duruluyor.

Son bölümde ise, yeniden masaya dönüş, muhtemel bir diyalog sürecinde yapılması ve kaçınılması gerekenler bölgesel aktörlerin perspektifinden sunuluyor.

Çatışmasızlık halinin son bulduğu sürece ilişkin güncel veriler içeren raporun tam haline buradan ulaşmak mümkün.