Gezi Parkı’nda yıkıma karşı sabaha kadar nöbet tutan grup, eylemlerini sabah da sürdürdü. İş makinalarına engel olmaya çalışan gruba biber gazıyla müdahale edildi.

Taksim’de dozer ve iş makinalarının gece saatlerinde Gezi Parkı’na gitmesi üzerine “Taksim İçin Ayağa Kalk Platformu” üyesi grup, sosyal medya aracılığıyla haberleşerek harekete geçti.

Grup üyeleri, olay yerine vardığında parkın Divan Oteli tarafındaki duvarın yıkıldığını gördü.

50 kişilik grup üyesi, çalışmaları engellemeye çalıştı. Yaşanan tartışmaların ardından çalışmalara ara verildi.

Grup üyeleri, ağaçlara "Gezi Parkı için nöbetteyiz" yazılı pankart astı.

Gezi Parkı’na gelen grup arasında yer alan ünlü modacı Barbaros Şansal, parkın saldırı altında olduğunu belirterek, "Çatır çatır ağaçlar sökülüyor. Dozerler yılların izlerini silmeye çalışıyor. Kalan son yeşilimiz, bunu da vermemek için direneceğiz" dedi.

Gezi Parkı’nda sabah saatlerine kadar nöbet tutan grup, parkın olduğu yere yapılması planlanan Topçu Kışlası Projesi'ne karşı çıkıyor.

BİBER GAZLI MÜDAHALE

Nöbete bugün de devam eden grup önce zabıtalarla karşı karşıya geldi.

Zabıta ekipleri eylemcilerin çadırlarını sökmek isteyince taraflar arasında arbede yaşandı.

Bu sırada iş makineleri de çalışmanın yapılacağı alana doğru hareket etti. İş makinelerini gören eylemciler, barikatları aşarak çalışmaları durdurmak istedi. Bölgeye İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de geldi.

İş makinesinin önüne geçmeye çalışan gruba bu kez de polis biber gazı ile müdahale etti. Müdahale sonrası eylemciler dağılırken, iş makineleri de Gezi Parkı'nda çalışmalara başladı.

Duvarın yıkıldığı kısımda çevik kuvvet ekipleri nöbet tutmaya başladı.



ÖNDER: GEZİ PARKINDA YAPILAN İNŞAAT HUKUKSUZ

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in Taksim Gezi Parkı'nda yapılan inşaatı kepçenin önüne geçerek engellemesi üzerine kepçe ve çevik kuvvet ekipleri parktan çekildi.

Gezi Parkı'ndaki doğaseverlerin nöbetine destek için gelen BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Taksim Gezi Parkı'nda yapılan inşaatın hukuksuz olduğunu söyleyip "Koruma Kurulu kararını" görmek isteyerek inşaatı engellemesi üzerine kepçe ve çevik kuvvet ekipleri parktan çekildi.

İnşaatın durdurulmasının ardından Gezi Parkı'nı koruma nöbeti devam ederken, burada konuşan Önder, "Bu yıkımın durdurulması sabahtan beri gaz yiyen arkadaşlarımızın eseridir" dedi.

Söz konusu eylemin bir grup "entelektüelin özentisi" olarak değerlendirilmesine de tepki gösterdi.

Önder, "Taksim'de çay parası vermeden oturulabilecek tek ağaç gölgesi burası. İstanbul'da rezidans zebil gibi, ama yeşil alan yok" dedi.

Özel şirket yetkililerin zabıta gibi giydirilerek eylemcilerin engellenmeye çalışıldığını belirten Önder, "Biz bu ağaçları kestirmeyeceğiz. O kepçe nereyi vuracaksa orada duracağım. Bu kanunsuzluğa karşı halk iradesi ile direneceğiz" diye konuştu.

Öte yandan polisin aşırı kullandığı biber gazı nedeniyle rahatsızlanan 2 kişi hastaneye kaldırıldı. Açıklamanın ardından nöbet devam edilirken, akşam 19.00'da parkta eylem çağrısı yapıldı. Ayrıca yarın Karadenizli sanatçıların katılımı ile parkta fidan dikileceği de duyuruldu. (ANF, NTV)