Batman'ın Kozluk İlçesi Gümüşgörgü Jandarma Karakolu'nda zorunluk askerliğini yaparken, Ermeni soykırımının 96. Yıldönümü ve paskalya gününe denk gelen 24 Nisan’da er Kıvanç Ağaoğlu'nun silahından çıkan kurşunla yaşamını yitiren Ermeni er Sevag Şahin Balıkçı davasında tarafların avukatları arasında Ermeni meselesi tartışması çıktı. Balıkçı'nın annesi Ani Balıkçı, "Vereceğiniz kararla öteki olup olmadığımız belli olacak. Sadece bunu söylemek istiyorum" dedi.

24 Nisan 2011'de devre arkadaşı er Kıvanç Ağaoğlu'nun tüfeğinden çıkan kurşunla yaşamını yitiren Sevag Şahin Balıkçı'nın davasına Diyarbakır 2'nci Hava Kuvvet Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde devam edildi. Davanın 9'uncu duruşmasına Balıkçı ve tutuksuz yargılanan sanık Kıvanç Ağaoğlu'nun yakınları, avukatları hazır bulunurken, duruşmanın bir bölümünü CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da izledi. Duruşmada ilk söz hakkı verilen Sevag Balıkçı'nın annesi Ani Balıkçı, "Vereceğiniz kararla öteki olup olmadığımız belli olacak. Sadece bunu söylemek istiyorum" dedi.

Daha sonra söz alan Garabet Balıkçı ise “Bizim bu cinayetin şakalaşma veya kaza sonucu olduğuna inanmamız bekleniyor. Kıvanç Ağaoğlu “Beni oğlunuz yerine koyun” diyerek duygu sömürüsü yapıyor. Böylesi bir cinayeti işleyen insan, oğlumun yerine geçemez. Ağaoğlu giydiği üniformayı kirletmiştir” dedi.

Mahkeme heyetine seslenen Garabet Balıkçı “Kararınızı vicdanınızın sesini dinleyerek vereceğinizden eminim” diyerek sözlerini sonlandırdı.

“SİLAHI DOĞRULTTU, EMNİYETİ AÇTI VE TETİĞİ ÇEKTİ”

Balıkçı ailesinin avukatı Cem Halavurt sanık Kıvanç Ağaoğlu’nun 16 Kasım 2011 tarihli duruşmada “Asker olmayanlar da silahını bir insana doğrultup, doldur boşalt yapılmayacağını bilir” dediğini hatırlattı ve bilirkişi Yüzbaşı Murat Yazgan’ın önceki duruşmada mahkemeye sunduğu raporuna vurgu yaptı. Halavurt raporun net olarak, sanığın bilerek ve isteyerek kurma kolunu çektiğini, emniyeti açtığını ve tetiğe bastığını gösterdiğini ifade etti. Halavurt, “Adli tıp raporu da bu tespiti ortaya çıkaracaktır” dedi.

DURUŞMADA ERMENİ MESELESİ TARTIŞMASI

Duruşmada daha sonra söz verilen Balıkçı ailesinin avukatı İsmail Cem Halavurt, sanık avukatlarının önceki celselerde de talep ettiği yayın yasağının reddini istedi. Halavurt, "Bu mahkemede yayın yasağı olsa Türkiye Ermeni meselesini konuşmayacak mı? Ya da askerde ölümler konuşulmayacak mı? Bu nedenle yayın yasağının reddini talep ediyoruz. Bazı düşünceler hoşumuza gitmese bile, demokratik toplum yapısını bozucu bir etkisi yoksa düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilmelidir" diye konuştu.

‘ŞEREFLİ TÜRK ASKERİ ÜNİFORMASINI KİRLETMEMİŞTİR’

Daha sonra söz verilen sanık Kıvanç Ağaoğlu'nun avukatı İbrahim Gök ise, müdahil ve müdahil vekilleri tarafından olayın hukuki mecradan siyasi mecraya taşınmak istendiğini belirterek şunları söyledi:

"Karşı taraf dosyanın siyasi partiler tarafından sahiplenilmesini istemiş. Bu dosyada siyasi partilerin sahiplenmesi gereken bir durum yok. Biz olayı hukuktan uzaklaştırmayalım. Ben Türkiye'de bir Ermeni sorunu olduğunu düşünmüyorum. 1915 olaylarını buraya bağlamak da yanlıştır. Türkiye'de Ermeni sorunu yoktur. Olayın asıl noktasından uzaklaştırılmaması gerekir. Biz bu açıdan yayın yasağı istiyoruz. Müvekkilim şerefli Türk askeri üniformasını kirletmemiştir. Davanın siyasileştirilmeye çalışıldığı kanaatindeyiz."

Sanık avukatı İbrahim Gök, ülkeyi bölmek isteyenler, Türk–Ermeni sorunu çıkarmak isteyenler ve TSK’yı yıpratmak isteyenlerin bu davayı kullandığını öne sürerek, mahkemeden davayla ilgili yayın yasağı getirilmesini talep etti.

Davada görevi ihmalden tutuksuz yargılanan astsubay Sadrettin Ersöz'ün Avukatı Yalçın Torun ise, yayın yasağı konulmasının yargılama ile ilgili şüpheler yaratabileceğini, bu nedenle de reddini istedi. Yalçın Torun ayrıca, Gömüşgörgü Jandarma Karakol Komutanı Kenan Üzyetici'nin olayda ihmali olduğu gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulmasını talep etti. Görüşü sorulan savcı da yayın yasağının davanın seyri ve geldiği aşama göz önünde bulundurularak reddine karar verilmesini istedi.

TANIK İFADESİNİ YÖNLENDİREN KAYA'YA SORUŞTURMA

Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme başkanı, daha önce olayı görmediği yönünde 6 defa çelişkili beyanda bulunan tanık er Halil Ekşi ile sanık Kıvanç Ağaoğlu'nun dayısı Bülent Kaya hakkında suç duyurusunda bulundu. Mahkeme heyeti, sanık avukatının yayın yasağı talebini de reddetti.

bianet'e konuşan Balıkçı ailesinin avukatı Cem Halavurt, sanık Kıvanç Ağaoğlu'nun akrabası Bülent Kaya'nın görgü tanıklarından Halil Ekşi'nin ifadesini yönlendirdiği yönünde iddialar üzerine, talepleri doğrultusunda mahkemenin Kaya hakkında soruşturma açılmasına karar verdiğini ifade etti.

Söz konusu suç, Aydın'da işlendiği için soruşturma Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülecek.

Halavurt, olayla ilgili Adli Tıp Kurumu raporunun gelmesi ve dinlenmeyen tanıkların da dinlenebilmesi için 10. duruşmanın 25 Ocak 2013 tarihine ertelendiğini belirtti.

TAKİP ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Diyarbakır’da bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, dava öncesinde mahkeme önünde Balıkçı ailesine destek verdi. Tanrıkulu yaptığı açıklamada, “Balıkçı ailesinin acısını paylaşmak için geldik. Dava sürecini tüm ayrıntılarıyla takip ediyoruz ve takip etmeye de devam edeceğiz” dedi. (F5haber, bianet, agos)