Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Suriye'de cihatçıların ve silahlı muhalif grupların elindeki son büyük şehir olan İdlib'de oluşturulan silahsız bölgedeki tüm ağır silahların çekildiği belirtildi.

Türkiye ile Rusya'nın 17 Eylül'de Soçi'de vardığı mutabakat kapsamında İdlib'de 15-20 kilometre uzunluğunda bir silahsız bölge oluşturulmasına karar verilmişti.

Bakanlığın açıklamasında çekilme görüntüleri paylaşılarak şu ifadelere yer verildi:

İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesinde (İGAB) istikrarın temini için, garantör devletler olan Türkiye ve Rusya arasında 17 Eylül 2018 tarihli Soçi mutabakatı imzalanmıştır.

Mutabakat gereği; sahanın coğrafi yapısı ile yerleşim alanlarının özellikleri de dikkate alınarak İGAB sınırları boyunca 15-20 km. derinliğinde Silahtan Arındırılmış Bölge (SAB) oluşturulmuştur.

Garantör ülke olarak Türkiye mutabakattaki sorumluluklarını yerine getirmiş, bu kapsamda, İdlib'de gerginliğin sonlandırılması ve karşılıklı çatışma riskinin ortadan kaldırılması maksadıyla, ağır silahların SAB'tan çekilmesi 10 Ekim 2018 tarihinde tamamlanmıştır.

İdlib'de sürdürülebilir ve kalıcı barışın tesisi için mütabakat kapsamında faaliyetlerimiz hız kesmeden sürdürülmektedir.