MİT, Alparslan Arslan’ın Bulgaristan’da yaşayan emekli bir albayla görüştükten sonra Danıştay baskınını gerçekleştirdiğine yönelik duyum alındığını açıkladı.

Taraf Gazetesi’nin haberine göre, Birinci Ergenekon dava dosyasına MİT’ten gelen yazıda, Alparslan Arslan’ın Bulgaristan’da yaşayan emekli bir albayı ziyaret ettikten sonra Danıştay baskınını gerçekleştirdiğine ilişkin duyum alındığı belirtildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada, sanıkların taleplerinin alınmasının ardından, mahkeme heyetine başkanlık yapan hâkim Hasan Hüseyin Özese, MİT’in mahkemeye gönderdiği evrakı okudu. Özese, MİT Müsteşarlığı’ndan gelen yazıda, teyit edilemeyen bilgilerin istihbarat olarak değerlendirilmediği ve çeşitli makamlara sunulmadığının ifade edildiğini söyledi. Yazıda, istihbarat olarak değerlendirilmeyen bazı ham bilgilerin de tehlike ve önem arzetmesi durumunda gerekli kurumlara iletildiği bilgisinin yer aldığını kaydetti. Hâkim Özese MİT yazısında örgüte emir verenin Bulgaristan’da yaşayan emekli bir albay olduğu, Alparslan Arslan’ın, bu albayı ziyaretinin ardından Danıştay saldırısını gerçekleştirdiğinin ifade edildiğini söyledi. Yazıda, tutuksuz sanık Mete Yalazangil olduğu değerlendirilen “MİT Mete” lakaplı kişinin Türkiye-Bulgaristan bağlantısını sağladığının anlatıldığını belirten Özese, yazıda Muzaffer Tekin ile Semih Tufan Gülaltay’ı bu kişinin tanıştırdığı bilgisinin verildiğini bildirdi.

BİR SANIĞA TAHLİYE

Duruşmada taleplerin ardından ara kararlar da açıklandı. Mağdurlar Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Ayla Gönenç, Ayfer Özdemir ve Ahmet Çobanoğlu’nun davetiyeyle çağrılmalarına karar veren mahkeme, Abdülkadir Erdil, Erol Şahin, Ecevit Kılıç ile Esra Feride ve Muzaffer Gökçimen’in tanık olarak dinlenmeleri için yazı yazılmasını kararlaştırdı. Mahkeme, delil durumunu dikkate alarak, tutuklu sanıklardan Erkut Ersoy’un tahliyesine karar verdi. Ersoy hakkında yurtdışı yasağı konmasını kararlaştıran mahkeme, diğer 21 sanığın tutukluluk hallerinin devamına hükmetti.

BİRLEŞTİRME TALEBİ İNCELENECEK

Mahkeme , İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından gönderilen İsmet Reçber’in yargılandığı dava dosyasıyla ilgili birleştirme talebine ilişkin de dosyanın incelemeye alınmasını kararlaştırdı. Reçber, İstanbul’da altı papaz ve hahama yönelik suikast planıyla ilgili davada tutuklu yargılanıyor. Reçber’in adı Fener Rum Patriği Bartholomeos’a düzenlenecek suikastta tetikçi olarak geçiyor. Heyet duruşmayı, 7 Mart 2011’e erteledi.

SON ERGENEKON AY SONU BAŞLIYOR

Ergenekon soruşturması kapsamında avukat Yusuf Erikel’in de aralarında bulunduğu sekiz kişi hakkında 7,5 yıl ile ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle açılan davanın ilk duruşması, 31 ocak pazartesi günü yapılacak.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri Cezaevi’ndeki salonda görülecek davanın iddianamesinde, şüpheliler Durmuş Ali Özoğlu, Kemal Aydın ve Neriman Aydın’ın, “Ergenekon silahlı terör örgütünün amaç ve hedefleri doğrultusunda TSK’ya sızma ve örgütün medya yapılanmasıyla ilgili faaliyet yürüttükleri” iddia ediliyor. İddianamede, teknik takip sonucunda şüpheliler Hayri Bildik, Yusuf Erikel, Hakan Arıkan, Aydoğan Aksüngü, Maruf Şinik, Hakan Akdoğan, Recep Taylan ve Adem Uzun’un Ergenekon üyeleriyle örgütsel irtibatlarının bulunduğunun tesbit edildiği iddia edilerek, bu ilişkinin örgütsel hiyerarşi içinde her şüphelinin kendi alanındaki faaliyetlerini örgütten aldığı talimatlara göre yürüttüğünün anlaşıldığı kaydediliyor. Tutuklu sanık Yusuf Erikel’in ağırlaştırılmış müebbet 22,5 ile 35 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

İddianamede, hakkında yakalama kararı çıkarılan Hakan Arıkan ile tutuksuz sanıklar Hayri Bildik, Hakan Akdoğan, Recep Taylan, Maruf Şinik, Adem Uzun ve Aydoğan Aksüngü’nün de 7,5 ile 15 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları talep ediliyor.

TARAF