HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ile HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, Şakran Cezaevi’nde devam eden açlık grevlerine ilişkin cezaevi yetkilileri ile görüştü.

Açlık grevlerinin kritik aşamaya geldiğini cezaevi yönetimine ilettiklerini ifade eden Kürkçü, “Ailelerinin çok büyük endişe içinde olduklarını ilettik. T4 bölümündeki yetkililer grevcilerle görüşeceklerini söylediler” dedi.

Sibel Yiğitalp ise "Bu talepler karşısında açlık grevine gitmek cezaevi siyasetinin bir sonucudur" diye konuştu.

İzmir Aliağa Şakran Cezaevi’nde bulunan siyasi tutukluların, “PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridin kaldırılması ve cezaevindeki hak ihlallerinin son bulması” için 15 Şubat’ta başlattıkları süresiz dönüşümsüz açlık grevi 50. gününe girdi.

Devam eden açlık grevlerine ilişkin Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Sibel Yiğitalp ve beraberindeki heyetle Şakran Cezaevi T2 ve T4 bölümü yetkilileriyle görüştü.

‘CEZAEVİ İDARESİ KONUYU ANKARA’YA HAVALE ETTİ

Görüşme sonrasında Şakran Cezaevi önünde bir açıklama yapan HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Şakran Cezaevi bölümü T4 ve T2 bölümündeki müdür ve yöneticileriyle görüştüklerini ve açlık grevinde olan tutukluların hayati aşamaya geldiğini kendilerine bildirdiklerini ifade ederek, “Ailelerinin çok büyük endişe içinde olduklarını ilettik. T4 bölümündeki yetkililer grevcilerle görüşeceklerini söylediler. T2 bölümündeki görüşmemizde de ‘bizim burada hiçbir problem yoktur bütün mesele siyasidir’ diyerek konuyu Ankara’ya havale etti. Her iki cezaevi müdürü de konuyu Adalet Bakanlığı’yla yapılacak görüşmeye yönlendirdi” diye konuştu.

ENDİŞELERİMİZ DEVAM EDİYOR’

Açlık grevinde 50’inci günün geride bırakıldığına dikkat çeken Kürkçü, bir çözüm aralığı işaret edebilmek için cezaevi görüşmelerinde bir yaklaşım alamadıklarını ifade ederek, şunları aktardı:

“Her ne kadar sabırla beklediysek de bir adım atabilecek noktaya gelinmediğini söyleyebiliriz. Endişemiz devam ediyor. Mutlaka açlık grevlerinin hem tutuklu ve hükümlülerin onurları korunarak hem de ihtiyaçlar ve talepler karşılanarak çözüm için çalışmaya devam edeceğiz. Edirne Cezaevi’ndeki çözümün diğer cezaevleriyle paylaşılması için sahici bir sorunun olmadığına inanmıyorum. Bu konudaki bütün temasları sürdüreceğiz. “

‘GÖRÜŞMEDEN SONUÇ ALAMADIK’

HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, açlık grevlerinin en kritik aşamaya geldiğine dikkat çekerek, “Talep edilenler son derece insani istekler. Bu talepler karşısında açlık grevine gitmek cezaevi siyasetinin bir sonucudur. İnsanların çıplak aranmaması, gece saatlerinde koğuşlara girilmemesi, gibi olmaması gereken şeyler için insanları açlık grevine giriyor. Bu aslında insanlık ayıbıdır. Bugün kritik eşikteyiz. Çok kolay ve acele çözümler getirilmesi gerekiyor. Cevap alamadık bugünkü görüşmede. Her geçen gün zamanı tüketiyoruz. Hızlıca adımlar atılmalı. Burada adım atması gereken hükümettir. Adalet Bakanlığı biran önce talimat verip cezaevlerindeki koşulları insani bir çizgiye çekmeli. Takipçisi olacağız konunun. Acil adımlar atılmalıdır artık” diye konuştu.

(Kaynak: Dihaber)