Sağlık Bakanlığı, bakanlık tarafından üretim izni verilen ve denetimleri yapılan ambalajsuların güvenli şekilde tüketebileceğini açıkladı.

Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış tüm su markalarının piyasa ve imalathane denetimlerinde alınan son üç yıllık verilerin incelendiği ve 41 bin 458 analizin tamamının kurşun ve baryum parametreleri  açısından mevzuat limitlerine uygun olduğunun tespit edildiği bildirildi.

Bakanlık, üretim izni verilen ve denetimleri yapılan ambalajlı suların güvenli şekilde tüketebileceğini duyurdu.

Sağlık Bakanlığından, bazı basın yayın organlarında yer alan  "Ambalajlı sularda kurşun riski" başlığıyla yer alan haberlere ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Türkiye'de ambalajlanarak piyasada satışa sunulan suların, kaynak ve  içme suları ile doğal mineralli sular şeklinde sınıflandırıldığı belirtilen  açıklamada, Avrupa Birliğine üyelik süreci ile tüm kurumlarda olduğu gibi Sağlık  Bakanlığında da mevzuatta uyumlaştırma çalışmaları başlatılarak gerekli  yönetmeliklerin hazırlandığı belirtildi.

Ambalajlı suların, söz konusu yönetmelik hükümleri doğrultusunda,  tesis ve üretim izni olmak üzere iki aşamalı süreci içeren prosedür çerçevesinde  ruhsatlandırıldığının vurgulandığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu süreç içerisinde suyun hem kaynağından hem de üretim yerinden su  numuneleri alınarak adı geçen mevzuatta belirtilen kimyasal, fiziksel,  mikrobiyolojik ve radyoaktivite parametreleri yönünden Bakanlıkça yetki verilen  laboratuvarlarda analizleri yapılmaktadır.  Bu analizlere arsenik, kurşun, cıva,  kadmiyum, baryum ve bakır gibi ağır metal parametreleri de dahildir. Analiz  sonuçları adı geçen yönetmeliklerde belirtilen sınır değerlere uygun olmayan  hiçbir suya üretim izni verilmemektedir."

SINIR DEĞERLER AB ÜLKELERİYLE AYNI

Bu yönetmeliklerin AB üyesi ülkelerde uygulanan direktiflere göre  uyumlaştırıldığı ve bu ülkelerde uygulanmakta olan sınır değerlerin Türkiye'de de  aynı şekilde uygulandığına işaret edilen açıklamada, şu değerlendirmede  bulunuldu:

"Stronsiyum adı geçen direktiflerde izlenmesi gereken zorunlu  parametreler arasında yer almadığından ülkemiz mevzuatında bulunmamaktadır.  Bakanlığımız tarafından ruhsatlandırılmış olan tüm su markalarının gerek piyasa  denetimlerinde alınan, gerekse imalathane denetimlerinde alınan son 3 yıllık  (01.01.2016 -10.01.2019) veriler incelenmiş, yapılan 41 bin 458 analizin  tamamının kurşun ve baryum parametreleri açısından mevzuat limitlerine (Kurşun 10  µg/L, Baryum 1000 µg/L) uygun olduğu tespit edilmiştir. Söz konusu haberlerde  ölçüldüğü belirtilen baryum ve kurşun değerleri, mevzuat limitleri içerisinde  olup denetleme ve kontrol süreçleri Bakanlığımız tarafından hassasiyetle takip  edilmektedir. Vatandaşlarımız, Bakanlığımız tarafından üretim izni verilen ve  denetimleri yapılan ambalajlı suları güvenli şekilde tüketebilir."

Kaynak: Milliyet