CHP’nin gazeteci kökenli milletvekili Utku Çakırözer, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) FOX TV Ana Haber ile HALK TV’de yayınlanan “Halk Arenası” programına, 31 Mart Yerel Seçimi öncesi verdiği yayın durdurma cezasını Meclis gündemine taşıdı.

CHP Eskişehir Milletvekili Çakırözer, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, RTÜK’ün yayın durdurma kararını aralık ayında almasına rağmen yaptırım için neden seçime yakın tarihleri seçtiğini sordu.

FOX ANA HABER’E 3, HALK ARENASI’NA 8 YAYIN DURDURMA CEZASI

“RTÜK, iktidar partisinin miting meydanlarında gösterdiği hedefin uygulayıcısı, komuta merkezinin emir eri değildir” diyen ve RTÜK’ün, FOX Ana Haber’e 3, Halk Arenası’na ise 8 yayın durdurma cezası verdiğini hatırlatan Çakırözer, “RTÜK’ün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın tepkisinin ardından ‘emir addederek’ harekete geçmesi cezalandırma pratiğinin en hızlı örneği olarak tarihe geçti… RTÜK, bir siyasi partinin miting meydanlarında gösterdiği hedefin uygulayıcısı, komuta merkezinin emir eri değildir” ifadelerini kullandı.

PROGRAM VE ANA HABER YERİNE BELGESEL YAYINLANACAK

Verilen yayın durdurma cezaları için belirlenen infaz takviminin, cezanın kendisini daha da ağırlaştırdığını dile getiren Çakırözer, “Halk Arenası 1 Şubat’tan 22 Mart’a kadar, halkımızın alışık olduğu cuma günleri, halkımızın bildiği kendi saatinde karartılacak. Aynı şekilde Fox Ana Haber de 4-5-6 Şubat’ta yayımlanmayacak. Yerine TRT’nin çekip RTÜK’ün onay verdiği bir belgesel yayınlanacak. Halka ihtiyaç duyduğu gerçekler yerine yerel seçimlere kadar zorla belgesel izletilecek” ifadelerini kullandı.

“Seçim takvimine ayarlı yaptırımlara uyulmaması durumunda muhalif yayınları ile bilinen bu kanalların yayın lisansının iptaline kadar giden bir dizi yeni yaptırımın önü açılacak” uyarısını yapan CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a şu soruları yöneltti:

‘24 HAZİRAN ÖNCESİ KİME, NE KADAR CEZA VERİLDİ?’

* RTÜK’ün 2018 yılı ve 2019’un ilk ayında kararını aldığı yayın durdurma cezalarının radyo ve televizyon kanallarına ve gerekçesine göre dağılımı nedir?

* RTÜK’ün 2018 yılı ve 2019’un ilk ayında kararını aldığı idari para cezalarının toplamı ile bunların radyo ve televizyon kanallarına ve gerekçesine göre dağılımı nedir?

* RTÜK’ün 24 Haziran 2018, 1 Kasım 2015 ve 7 Haziran 2015 seçimleri öncesinde aldığı idari yaptırım kararları nelerdir? Bu kararların radyo ve televizyon kanallarına, gerekçesine ve yaptırım türlerine göre dağılımı nasıldır?

* Fox TV ve Halk TV için son yaptırımların aralık ayı sonundaki Üst Kurul toplantısında kararlaştırılmasına rağmen yaptırım uygulama tarihlerinin belirlenmesi için neden ocak ayının sonu beklenmiştir? Gecikmenin nedeni, yayınların 31 Mart 2019 yerel seçimlerine daha yakın tarihte durdurulması mıdır?

Kaynak: Duvar