Geçtiğimiz günlerde, sınırda, Rojavalı bir kadının bir askerin cinsel istismarına maruz kaldığı iddia edildi. Görgü tanıkları, genç bir kadının, Katran Bölük Komutanlığı'na bağlı askerler tarafından sınır karakolunda alıkonulduğunu ve tecavüze uğradığını iddia etti.

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'a görgü tanıkları tarafından ulaştırılan bilgiye göre; Rojavalı bir kadının bir askerin cinsel istismarına maruz kaldığı iddia edildi.

ANF'den Ruken Adalı'nın haberine göre; Katran sınır karakoluna yakın yerdeki bir tesiste çalışan işçiler, yaşananları şöyle anlattı:

"Olay 16 Temmuz günü 15.00-16.00 saatleri arasında Katran Bölük Komutanlığı'na bağlı askerlerin sınırda nöbet tuttuğu yerde gerçekleşti.

Girkêlegê'li H.H adındaki genç kadın, sınırı geçmeye çalışırken, önü iki asker tarafından kesildi. Sonra yarım saatten fazla askerlerle aynı kulübede kaldı.

Kadın dışarıya çıktığında halsiz bir şekilde biraz yürüdükten sonra yere yığıldı.

Olaya tanık olan işçiler, kadının yardımına koştu. İşçiler, kadını üstü başının dağılmış ve baygın halde buldu.  Üstündeki kıyafetler yırtılmış olan kadını çalıştıkları tesise getiren işçiler, kadının kendine gelmesine yardımcı oldu. Hıçkırıklarla ağlayan kadın, önce karakol kulübesinde başına nelerin geldiğini anlatmak istemedi. Ancak daha sonra başına gelenleri ağlayarak anlattı.

Askerler, kadından önce 200 dolar ödemesini istedi. Kadın parayı ödedi. Ancak bununla yetinmediler. Kadın, askerlerden birinin tecavüzüne maruz kaldı.

Adının açıklanmasını istemeyen kadın daha sonra Şırnak'tan başka bir kente geçti."

Konuya ilişkin ANF'ye konuşan Sarıyıldız, "Bu durumu tanımlamaya gerçekten kelime bulmak zor.  İnsanlık dışı bir durum bu" dedi.

Türkiye'nin Rojava'ya yönelik politikalarına dikkat çeken Sarıyıldız, "Türk devleti, AKP hükümeti, Rojava halkının yarattığı toplumsal sistemi egemenlikçi politikalarına tehdit olarak görüyor. Siyasal taciz ve tecavüzlerini sürdürüyor. Bu son olayla bu saldırılar yeni bir boyut kazandı. Çok daha gayri insani bir tutum sergileniyor" dedi.

Söz konusu cinsel istismar saldırısı iddiasında askerlerin, AKP hükümetinin Rojava'ya ilişkin politikasından cesaret aldığını söyleyen Sarıyıldız. "Bir askerin tek başına yapabileceği bir iş değil. Devletin Rojava'ya yaklaşımında cesaret aldıkları ortada" diye konuştu.

HDP Milletvekili Sarıyıldız, konunun peşini kesinlikle bırakmayacaklarını belirterek, "Kürt halkı her koşulda onuruna, geleceğine sahip çıkacaktır. Rojava halkı, her türlü saldırıya karşı devrimine sahip çıkıyor, eşitlikçi ve özgürlükçü toplumsal sistemini inşa etmeye devam ediyor," dedi.

Sarıyıldız şöyle devam etti:

'ORAYA ONBİNLERİ YIĞARIZ'

"Devleti uyarıyoruz; olay tarihi, saati ve yeri belli. Konuşmaya hazır tanıklar var. Derhal söz konusu karakolun komutanı ile askerler hakkında dava açılmalı ve cezalandırılmalı. Aksi halde, biz binleri, on binleri o noktaya yığacağız ve çoktan meşruiyetini yitirmiş o sınırları aşacağız."

Konuyla ilgili olarak Cizre kaymakamı ile görüşme gerçekleştireceklerini söyleyen Sarıyıldız, olayın sorumluları arasında Katran Bölük Komutanı'nı, Şırnak Valisi ve Kaymakam'ı da gördüklerini söyledi.

Sarıyıldız, "Görgü tanıklarının anlattığına göre, askerler, sınırı geçmek isteyenlerden haraç alıyor. Bu konu, bölük komutanının, valinin ve kaymakamın sorumluluk alanında yapılıyor" dedi.

TARLASINDAKİ KÖYLÜYÜ DE ÖLDÜRDÜLER

Cinsel istismara uğradığı iddia edilen Rojavalı genç kadının saldırıya maruz kaldığı noktada, 19 Temmuz'da da 39 yaşındaki Xurşit Haci Ahmed (39) adlı Rojavalı, vurularak öldürüldü. Görgü tanıkları, Ahmed'in kendi tarlasında çalışırken, tek kurşunla askerler tarafından vurularak öldürüldüğünü iddia etmişti.

Aynı bölgede geçtiğimiz Mart ayında da, 8 kişilik iki aile Türkiye'ye geçmek isterken askerler ateş açmış, 2'si kadın 3 kişiyi yaralamıştı.