28 Aralık 2011 günü Türk ordusuna ait savaş uçaklarının bombalaması ile 19'u çocuk 34 yakınını kaybettikten sonra ısrarlı bir adalet mücadelesi yürüten Roboskililer şimdi de dillerine sahip çıkacak.

Roboskililer her Perşembe basını bilgilendirmek için yaptıkları açıklamayı Kürtçe olarak da yazıp okumak isteyince asimilasyon gerçeğiyle yüzleştiler. Çünkü Kürtçe konuşabilseler de aralarından hiçbiri Kürtçe yazıp okuyamıyordu.

Bunun üzerine Roboski katliamının 2. Yıl dönümünde kurdukları Roboski-der’in ilk faaliyetlerinden biri olarak “Dilimize kimliğimize sahip çıkıyoruz” diyerek Kürtçe okuma- yazma dil kursu düzenleme kararı aldılar. Bu amaçla Kurdi-der’in Şırnak’taki şubesinden destek istediler.

Bu çağrıya karşılık veren Şırnak Kurdi-der’den Mehmet Barut, Ümran Yiğit ve Ali Sapmaz bugün Şırnak-Uludere Bejuh (Gülyazı) köyü Şantiye mahallesinde yeni kurulan Roboski-Der’e ziyarette bulundu.

Roboski-der’in binasında çoğunluğunu kadınların oluşturduğu ve geniş katılımın gözlendiği bir toplantı gerçekleşti.

Toplantıda ilk konuşmayı Roboski-der kurucularından barış aktivisti İbrahim Yaylalı yaptı. Yaylalı “Şırnak’ta kadro sayınız az olmasına rağmen talebimize bu kadar erken cevap verdiğiniz için size Roboski-der adına teşekkür ediyoruz” dedi.


Konuşmasının devamında dil asimilasyonuna dikkat çeken Yaylalı “Roboski halkına saldırı Kürt kimliğinden dolayı gerçekleşmiştir. Bu katliamı boşa çıkarmak istiyorsak Kürt halkı kendi kültürüne ve diline sahip çıkmalıdır. Biz Perşembe değerlendirmelerimizde Kürtçe yazalım ve Kürtçe okuyalım dediğimizde kendi gerçekliğimizle karşı karşıya kaldık. Kürtçe okuyacak yazacak kimseyi bulamadık. Bu önümüze çok önemli görevler koyuyordu. Bize dayatılanın boyutunu bir kere daha görmüş olduk. Bu katliamı bir kere daha boşa çıkaracak adımı atma kararını aldık. Bu yüzden Siz Kurdi-der aktivistlerinden destek isteğinde bulunduk” dedi.

Şırnak Kurdi-der’lilerden Mehmet Barut ise “Roboski-der aktivistlerinin çağrısı üzerine buraya geldik. Bu toplantıya Roboskililerin gösterdiği ilgi bizi sevindirdi. Aslında dil asimilasyonuna karşı bu şekilde göstermiş olduğunuz ilgi ile yarı yarıya bu saldırıyı boşa çıkarttınız” dedi. Barut Kurdi-der olarak Roboski halkına ve Roboski-der’e ellerinden gelen tüm katkıyı sunacaklarını belirtti.

Kurdi-der Şırnak şubesi ile Roboski-der aktivistleri arasında yapılan ortak toplantı sonrasında dil atölyesi kurma kararı çıktı. (İbrahim Yaylalı / Demokrat Haber Roboski)