Yannis Vasilis Yaylalı / Demokrat Haber

Şırnak'ta dün Andaç köyünde başlayan gerginlik bugün Roboski'de askerin halka saldırmasıyla devam etti. Roboski halkı, Şantiye mahallesinin girişini barikatlarla kapattı.... Halk asker saldırısına karşı topyekün direnişe geçti... Birçok zırhlı araç eşliğinde asker ve polis halka gaz bombalarıyla saldırdı. Askerler en son çok sayıda silah sıkarak köyden çekilmeye başladı. Askerin açtığı ateş sonucu Bedri Encü isimli Roboskili genç ayağından yaralandı. Yaralıyı taşıyan araç kaza yapınca 3 kişi daha yaralandı.

Roboski-Der başkanı Veli Encü köy muhtarı ile beraber tabur komutanı ile görüşmeye gittiği esnada askerler tarafından darp edildi.

Dün akşam (28.06.2015), Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Andaç köyünde askerler biri iş makinesi operatörü iki genci bayıltıncaya kadar dövmüşlerdi. (Yanda)

Olay üzerine bölgeye giden halk ile asker arasında gerginlik yaşanmıştı. HDP yetkililerinin araya girmesiyle olay büyümeden sona ermişti.

Dün gece başlayan bu gerginlik bugün de devam etti. Roboski köyünde halk ile askerler arasında başlayan gerginlik çatışmaya dönüştü. Askerler halka saldırdı.

Köylülerin verdiği bilgiye göre, askerler köyü ablukaya aldılar. Askerin bir kadını dövdüğü öğrenildi.

Sınır güvenliği bahanesile bir süredir halkın yaylaya çıkmaları engelleniyordu. Yaylada nöbet tutan askerlerin nöbet değişimi gelmişti ancak halk askerlerin tamamen çekilmesini, yeni askerlerin gelmemesini ve tekrar yaylalarına gitmeyi istiyordu. Bu amaçla askerin nöbet değişimini protesto ettiler.

Askerler de bunu bahane ederek halka gaz bombalarıyla saldırıya geçti. Gençlerden ikisi gözaltına alınırken çok sayıda kadın da baygınlık geçirdi.

Halk en son Gülyazı Köyü Şantiye Mahallesi'ne çekilirken askerlerin müdahalesi ve barikatlarla direniş devam ediyor. Halk asker provokasyonuna karşı duyarlı olunması çağrısı yapıyor ve yardım talebinde bulunuyor.

***

HDP'li vekil Ferhat Encü de twitter hesabından Roboski'ye yönelik asker saldırısına ilişkin şu mesajı paylaştı:


Şırnak HDP Milletvekli Faysal Sarıyıldız da şöyle yazdı:
Roboski'deki çatışma devam ediyor. Çok sayıda yaralı var. Vali böylesi zamanlarda ya telefona çıkmıyor yada telefonunu kapatıyor....


Aşağıda bugün Roboski'den çekilen görüntüler: