Okmeydanı tartışması sürerken Afet Yasası kapsamında 'riskli alan' ilan edilen Sultangazi ve Gaziosmanpaşa da davalı. Mahalleli, riskli alan kararlarının bilimsel olmadığını savunuyor.

Danıştay’ın İstanbul ’da Sarıyer ve Güngören ilçelerindeki ‘riskli alan’ kararlarını ‘bilimsel raporlara dayandırılmadığı’ gerekçesiyle iptali ile Okmeydanı için ‘riskli alan’ kararının yankıları sürüyor. Güngören Tozkoparan’da sadece 14 yapının incelenerek 5560 konutluk alanın ‘riskli’ ilan edildiğini, Danıştay’ın da bu kararı bilimsel dayanaktan yoksun bularak iptal ettiğini dün basına yansımıştı. Aynı gün Okmeydanı için de Beyoğlu Belediye Meclisi’nden ‘riskli alan’ kararı çıkmıştı. Üstelik Okmeydanı için de bu karar alınırken bilimsel rapor sunulmadığı öne sürülmüştü.

Elif İnce 'nin Radikal'de yer alan haberine göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre İstanbul’da ‘Afet Yasası’ kapsamında 16 ilçede birçok mahalle ‘riskli alan’ ilan edildi. Bağcılar, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beyoğlu, Esenler, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kartal, Küçükçekmece, Pendik, Sarıyer, Sultangazi, Tuzla, Üsküdar ve Zeytinburnu’nda toplamda 1106 hektarlık alan ‘riskli’ ilan edilerek yasa kapsamına alındı. Sarıyer’de Derbent ve Güngören’de Tozkoparan sakinleri Danıştay’da açtıkları davaları kazanarak ‘riskli alan’ kararlarını iptal ettirdi. Gaziosmanpaşa ve Sultangazi’de açılan davalar ise sürüyor. Mahalleli, kendi bölgelerinde de ‘riskli alan’ kararının bilimsel olmadığını savunuyor.

Gaziosmanpaşa Belediyesi İmar Komisyonu üyesi CHP ’li Ferhat Epözdemir şu iddiaları dile getirdi: “İlçenin yaklaşık yüzde 80’i riskli ilan edildi. 120 bin yaşayan, 15 bin de ölü mağdur ediliyor. 100 yıllık Karlıtepe Mezarlığı bile riskli alana dahil edildi. Belediye şirketi GOPAŞ, emlakçı gibi mahalleyi özel firmalara peşkeş çekiyor. Vatandaştan alınan arsaların birçok özel firmaya dağıtıldığını görüyoruz. Çürük binalar elbette elden geçirilsin ancak belediyenin yaptığı deprem üzerinden korku yaratıp mülklere el koymak.”