Hacettepe Üniversitesi Çocuk Enfeksiyonu Ana Bilim Dalı Başkanı ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, yeni tip Koronavirüs salgınına ilişkin sıkı tedbirlerle hareket edilmesi gerektiğini yineleyerek, aksi halde salgının geniş bir yayılım göstereceği uyarısında bulundu. Virüs taşıyanların 150 bin kadarının İstanbul’da yaşadığını ifade eden Ceyhan, buna göre İstanbul’da her 200 kişiden 3’ünün enfekte olduğunu dikkat çekti. Ceyhan, AVM gibi kalabalık yerlerde her an virüs taşıyan bir kişi ile karşılaşma riskinin çok fazla olduğunu söyledi.

Berber, kuaför ve AVM’lerin dünden itibaren yeniden açılması üzerine sosyal medya hesabından açıklama yapan Ceyhan, test kriteri Türkiye gibi olan ülkelere bakıldığında her vaka başına toplam 9 bilinmeyen enfekte kişi bulunduğunu vurguladı. Ceyhan, buna göre Türkiye’de en az 400 bin Kovid-19’lu olduğunu söyledi.

BU MESLEK GRUPLARINA MUTLAKA TEST YAPILMALI

Ceyhan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: “Ülkemizde virüsü bulaştırabilecek, ancak kendisinde virüs bulunduğunun farkında olmayan 400 bin civarında insan aramızda dolaşıyor. Bir araya toplanmaların arttığı bu günlerde en azından virüsü bulandırma riski yüksek olan sağlık personeli, garson, kasiyer, berber, otobüs şöförü, otel çalışanı, satış elemanı gibi meslek sahiplerine, belirti olmasa bile test yapılması ve bulunanlara izolasyon yararlı olur.”

Prof. Dr. Ceyhan, CNNTÜRK yayınında yaptığı açıklamada ise söz konusu yaklaşık 400 bin kişinin 10’da 9’unun virüs taşıdığından haberdar olmadığını, bu nedenle de tedbir almadıklarını anlattı. Riskin çok büyük olduğunu vurgulayan Prof. Ceyhan, “Bunlar daha çok dolaşmaya başlarsa, insanlarla temas etmeye başlarsa vaka sayıları çok artabilir” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın dün açıkladığı resmi verilere göre toplam can kaybı 3 bin 841’e, toplam vaka sayısı 139 bin 771’e yükseldi.