Van’da 12 Aralık 2014 tarihinde PKK’ye katılan 14 yaşındaki M.O. ile 13 yaşındaki B.T. adlı kız çocukları, 3 gün kaldıkları PKK saflarında, yaşları küçük olduğu için örgüt tarafından ailelerine teslim edilerek, evlerine gönderildi.

Fakat evlerine dönen iki çocuk hakkında, Van Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla dava açıldı.

Hülya Emeç'in DİHA'da yer alan haberine göre Van’ın Hacıbekir Mahallesi’nde oturan ortaokul öğrencileri M.O. ve B.T. PKK’ye katıldı ve çocuklar örgüt tarafından evlerine geri gönderildi. Herhangi bir eyleme katılmamalarına rağmen haklarında 6 yıl 3 ay ile 7 yıl 6 ay arası ceza istemiyle dava açıldı.

Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede, PKK tarafından çocukların yaşları küçük olduğu için evlerine gönderildiği belirtilse de şu görüşlere yer verildi: “Van ilinde PKK'nın Kuzey Irak'ta bulunan kampına gittikleri, örgüt içerisinde 3 gün kaldıkları, suça sürüklenen çocukların yaşlarının küçük olması nedeniyle örgüt tarafından kabul edilmediği, ayrıca suça sürüklenen çocuk M.O.'nun örgüt kampına giderek, her iki suça sürüklenen çocuğu Van iline getirdiği, suça sürüklenen çocukların alınan savunmalarında üzerlerine atılı eylemi kabul edilmedikleri, dosya kapsamı ve mevcut delil durumu itibari ile suça sürüklenen çocukların örgüt hiyerarşisi içerisine dahi oldukları, ancak suç oluşabilecek herhangi bir eyleme katılmadıklarına dair delil bulunmadığı, suça sürüklenen çocukların TCK 221/ 2 maddesi kapsamında ekin pişmanlığın mahkeme tarafından değerlendirmesinin gerektiği anlaşılmakta.”

SAVCILIK: YETERLİ ŞÜPHE OLUŞMUŞ

İddianamenin devamında ise dosya kapsamında çocuklar hakkında atılı suçtan kamu davası açmaya yeterli şüphenin oluştuğu ileri sürülerek, “Her ne kadar suça sürüklenen çocukların farik ve mümeyyiz olmadığı bildirilmiş ise de Çocuk Koruma Kanunu’nun 35 ve 5237 sayılı TCK’nin 56 maddeleri göz önüne alındığında bu yaş grubu içerisindeki çocukların işedikleri fiillerin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayıp algılayamadıklarının veya davranışlarını yönlendirme yeteneklerinin gelişip gelişmedikleri hususunun hakim tarafından belirlenmesinin gerektiğini, hakimin bu belirlemeyi yaparken Çocuk Koruma Kanunu’nun 35. maddesine göre alınacak sosyal inceleme raporunu göz önünde bulunduracağı, dolayısıyla soruşturma evresinde bu yaş grubundaki çocuklar hakkında kamu davasının açılması gerektiğini, Cumhuriyet Savcısının bu yöndeki olumsuz raporuna rağmen kovuşturmaya yer olmadığına dair karar veremeyeceği, kaldı ki yeni TCK’nin sistemine de bilirkişilerin kusur yeteneği hususunda beyanda bulunamayacakları, gizli yargılamanın yapılarak eylemlerine uyan ve yukarıda gösterilen sevk maddeleri gereğince cezalandırılmalarına, suça sürüklenen çocukların yaş küçüklüğü nedeniyle cezalarının indirim yapılmasına, suça sürüklenen çocuklar hakkında çocuklara özgü güvenlik tedbirlerinin uygulanmasına, karar verilmesi kamu adına talep ve iddia olunur” denildi.