Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Ataşehir Şube Bakanı Metin Arslan, cemevine ait cenaze arabası ile Avrupa yakasından Anadolu yakasına giderken Fatih Sultan Mehmet Boğaz Köprüsü girişinde trafik polisleri tarafından durdurularak darp edildiğini öne sürdü.

Milliyet'ten Emrah Kutum'a konuşan Metin Arslan'ın anlatımına göre önceki gün öğle saatlerinde meydana gelen olay şöyle gelişti: Eyüp'teki bir toplantının ardından Ataşehir'e gitmek için Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ne gelmeden durdurulan cemevi aracındaki Arslan'a, polis ehliyet ve ruhsat sordu. Ruhsatta cenaze arabası yazmadığını söyleyen polisler, aracı bağlamak isteyince Metin Arslan aracın Ataşehir Cemevi'nin aracı olduğunu ve kamu hizmeti yaptığını belirtti. Polislerin aracı bağlamak istemesi üzerine Metin Arslan aracın üzerine çıkarak tepki gösterdi. Polisle arasında yaşanan tartışmaları kameraya da alan Arslan, bir süre sonra polisin zoruyla aracın üzerinden indirildi. Kamera kayıtlarına göre uzun süre yaşanan boğuşmanın ardından aracın üzerinden indirilen Metin Arslan'ın ifadesine göre polisler önce cop ve biber gazıyla müdahale etti, daha sonra ters kelepçe takarak kendisini polis merkezine götürdü.

Arslan, polislerin "Bunların hepsini öldürmek lazım" dediğini ve elleri kelepçeli olmasına rağmen polislerin biber gazı sıkmaya devam ettiğini öne sürdü. Arslan, "Ağzıma yarım saat boyunca biber gazı sıktılar bir yandan dövmeye devam ediyorlardı, öleceğimi sandım" diyerek yaşadıklarını anlattı.

"DOKTORLAR GAZ KOKUSUNDAN RAHATSIZ OLDU"

Polis merkezinin bahçesinde bir süre tutulduktan sonra hastaneye götürüldüğünü söyleyen Metin Arslan, "Hastaneye götürüldüğümde bile hala üzerimde gaz kokusu vardı, doktorlar bile yoğun gaz kokusundan rahatsız oldu" dedi. Kafatasında çatlak şüphesiyle dün sabaha kadar hastanede gözetim altında tutulan Arslan, 10 günlük iş göremez raporu aldıktan sonra dün Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne giderek suç duyurusunda bulundu.

Geçtiğimiz ay da, Kartal Adliyesi'nde savcıyı beklerken polislerin sözlü sataşmasına "Kürdüm, Aleviyim, Dersimliyim. Bundan da gurur duyuyorum" diye yanıt vermesi üzerine Metin Arslan ve Cemevi Başkan Yardımcısı Mahmut Aktaş, polis şiddetine maruz kalarak hastaneye kaldırılmıştı.

"CEMEVİNİN YASAL STATÜSÜ YOK DİYE CEZA KESİYORLAR"

Yaşadıkları sıkıntılara cemevlerinin resmi ibadethane olarak tanınmamasından dolayı maruz kaldıklarını ifade eden Arslan, daha önce de cenaze aracına ceza kesildiğini ancak açtığı davayı kazandığı için cezayı ödemediklerini belirterek, "Bu koşullarda cenazemizi kaldırmamız bile yasal değil. Devlet cenazelerimizi kaldırmamıza fiilen bir şey demiyor ancak keyfi olarak bu cezalara maruz kalarak baskı görüyoruz" dedi.