NATO ülkeleri dışişleri bakanları, Türkiye'nin Suriye sınırına Patriot füze savunma sistemi konuşlandırılması talebini onaylamak üzere Brüksel'de toplandı.

28 üye ülke temsilcisinin öğleden sonraki oturumda, Türkiye'nin talebini resmen kabul etmesi bekleniyor.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, toplantıların açılışında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Türkiye ile tam dayanışma içinde olduklarını" belirterek şöyle konuştu: "NATO müttefiklerinin günün ilerleyen saatlerinde bir karar vermesini bekliyorum. Müttefiğimizi savunmak ve her türlü tehdide karşı caydırıcı olmak için kararlılığımızı göstereceğimizden eminim."

'SADECE SAVUNMA AMAÇLI'

Rasmussen, kurulacak sistemin yalnızca savunma amaçlı olacağını vurgulayarak, "uçuşa yasak bölge veya herhangi bir taarruz operasyonunu desteklemeyeceğinin" altını çizdi.

NATO Genel Sekreteri, bu hususu Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'a "açık bir dille" anlattığını sözlerine ekledi.

'PRATİK DÜZENLEMELER ÖNÜMÜZDEKİ HAFTALAR İÇİNDE'

Rasmussen'in belirttiğine göre, Patriot sistemine sahip olan Almanya, Hollanda ve ABD önümüzdeki "haftalar içinde" füzelerin yerleştirilmesi için pratik düzenlemeleri yerine getirecek.

Füzelerin yerleştirileceği mevkileri belirlemek için görevlendirilen NATO uzmanları halen Türkiye'de çalışmalarını sürdürüyor.

Almanya'nın Türkiye'ye silah ve personel aktarabilmesi için hem parlamentonun hem de bakanlar kurulunun onayı gerekiyor.

Hollanda'da ise bakanlar kurulu kararı yeterli olacak. (bbc)