Birikim Dergisi’nin kurucuları ve yazarları arasında yer alan Ömer Laçiner, Haziran ayından sonra tırmanan savaşa ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

PKK’nin strateji değişikliğine gittiğini söyleyen Laçiner, “Dağ gerillalarının yerini şehir gerillalarına bıraktığını” ve “PKK’nin işinin daha da kolaylaştığını” savundu.  

Nokta Dergisi’nden Fatih Vural’a konuşan Laçiner’in konuya dair değerlendirmeleri özetle şöyle:

TÜNELLER

“Irak Kürdistan’ı ile Türkiye arasındaki bağlantı, iki yoldan gider. Birincisi, Zaho üzerinden, düz bir yoldan. İkincisi de Hakkâri üzerinden, bıçak sırtı gibi yükselen dağlardan. Diyelim ki Nusaybin’deki Kürtlere yardım lazım. 150 bin nüfuslu Nusaybin’in karşısında 1 milyon nüfuslu Kamışlı var. Ses mesafesi… Bunları ayıran bir tane tel örgü var. Gazze’de nasıl ki tüneller açıldıysa, Suruç’ta, Nusaybin’de, Kamışlı’da da inşaat halinde olan en az elli tane tünel var! Önümüzdeki aylarda bunu göreceğiz. Senin devlet olarak bunu engellemen mümkün değil! 100 kilometrelik apaçık bir sınır… O tünellerden başta insanlar olmak üzere malzemeler geçecek.

FİLİSTİN-İSRAİL ÖRNEĞİ

“(Artık sınırların bir anlamı) kalmayacak. PKK eğer “Ben çatışmayı sürdüreceğim” derse, Filistinlerin İsrail’e karşı sürdürdüğünden çok daha etkili sürdürebilir. Sadece Silopi’de, devletin gaddarlığı yüzünden 500 çocuğun dağa çıktığı söyleniyor. Ha, bundan sonra dağda gerilla görmeyeceksiniz! O iş bitti!

ŞEHİR SAVAŞI

“Şehir gerillaları olacak. O kadar fazla eğitim almalarına da gerek yok. İyi atış yapmak, nokta hedefi vurmak, iyi kaçmak, iyi bomba hazırlamak… Kriterleri bu. Dağdaki gerilla, bunları bilmesi gerektiği gibi, hayatta kalabilmek için birçok yöntemi de bilmek zorundaydı. Dağa yiyecek, malzeme götürebilmek için büyük bir lojistik seferberlik içinde olmanız gerekir. Şehir savaşı, bütün masrafları yüzde 70 oranında düşürür. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve ordusu, böyle bir savaşa hazır değil!”