Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), “iç hukuk yolları tüketilmediği” ve “avukatların belgeleri iki gün geç yolladığı” gerekçesiyle Roboski Katliamı’yla ilgili yapılan başvuruyu “kabul edilemez” bulmasına yazılı bir açıklama ile tepki gösterdi.

Açıklamada, “AİHM kararı, politik bir karardır; Roboski davasında AİHM’in gerçekleştirdiği hukuk katliamı, birkaç hukukçunun teknik hatasına indirgenemeyecektir” denildi.

“AİHM’in Roboski kararı kabul edilemez!” başlıklı açıklamada “insanlığa karşı işlenen suçlarda zamanaşımı olamayacağı” vurgulandı.

Gazete Karınca’nın haberine göre, ÖHP’nin açıklamaları şu şekilde:

“AİHM de Anayasa Mahkemesi’ni takip ederek, yüzlerce başvurucudan bir kaçının esasa etki etmeyecek bazı evraklarının eksik olmasının neden tüm başvurucuları bağlayacağını tartışmadı. Bunun yerine sayısının hiçbir öneminin bulunmadığı birkaç evrakın eksikliği büyük usul ve hukuk sorunu haline getirildi!”

AİHM’in eleştirildiği açıklamada “haklar mevzuunda katı usulcülüğün, istismarın bizzat kendisi haline geldiği” belirtilirken, “Zira hukuk, ahlaktan arındırıldığında geriye kalan teknik bir usulcülüktür. Bunun uygulayıcıları ise hukukçu değil ancak hukuk teknisyeni olabilir” denildi.

ÖHP açıklamasında eleştirilen bir diğer konu ise AİHM’in başvuruya verilen karara gerekçe olarak “dosya avukatlarının vekaletnamelerini süresi içerisinde sunmamasını” göstermesi oldu.

Avukatların tutumunun “AİHM ile AYM usulcülüğüne zemin sunan hukukçuluk pratiği” olduğu eleştirisi yapılırken, “Elbette kol kırılır yen içinde kalmaz! Ancak buna odaklanan bakış, kolu kıran asli faili ve eylemi perdelememelidir” denildi.

‘KARAR POLİTİK’

“Roboski katliam davasında AİHM’in gerçekleştirdiği hukuk katliamı, birkaç hukukçunun teknik hatasına indirgenemeyecektir” diyen ÖHP, açıklamayı şöyle sürdürdü:

“AİHM kararı, liberal insan hakları aygıtlarının çıkmaz sokağını görünür kılmıştır. Tekil bireylerin haklarına odaklanan bu aygıtlar, insanlar kitleler halinde kırıma uğradığında sessizliğe gömülmektedir.

AİHM kararı, politik bir karardır. Tıpkı AİHM’in sistematik ihlalleri tespit ve mahkum etmek yerine, hükümete Tazminat Komisyonları, OHAL Komisyonları önererek sorunları sürüncemede bırakan, ekonomiye indirgeyen tutumu kadar politiktir.

Roboski kararı politik bir karardır. AİHM’in 2011’den bu yana İmralı tecridini ve avukat yasağına ilişkin başvuruyu gündemine almamakta direnmesi kadar politiktir. Cizre’de, Sur’da yüzlerce insanın ölüm ve yaralanmasına dair birkaç utangaç tedbir kararı aldıktan sonra, kararlarının uygulanmadığını gördüğü anda yüzünü aksi yöne dönerek başvuruları iç hukuka havale etmesi kadar politiktir.”

BAROLARA ‘TEPKİ KOYUN’ ÇAĞRISI

AİHM’in kararı karşısında hak mücadelesini yürüten kurum, platform, baro ve bireylere ortak bir tutumla tepki koyma çağrısı da yapan ÖHP, “Roboski katliamı insanlığa karşı suçtur ve İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zamanaşımı yoktur” dedi.

NE OLMUŞTU?

AİHM, 28 Aralık 2011 tarihinde Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 19’u çocuk 34 sivilin yaşamını yitirmesi nedeniyle yapılan başvuruyu iç hukuk yollarının tüketilmediği gerekçesi ile “kabul edilemez” bulmuştu.

Mahkeme başvuruya verilen karara gerekçe olarak “dosya avukatlarının vekaletnamelerini süresi içerisinde sunmamasını” da gerekçe göstermişti.

Kaynak: Karınca