Bu hafta, Bitlis Mutki’deki toplu mezarlar ele alındı.

İSTANBUL- Cumartesi Annelerinin bu haftaki eyleminde de “adalet” talebi vardı. Eyleme katılan BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Bitlis Mutki'de açığa çıkarılan kemiklerle birçok aile çocuklarının akıbetini öğrenme umudu doğduğunu belirtti.

Demokratik bir ülkede olsaydı bu toplu mezarların çıkarılmasının tepkiye neden olacağını söyleyen Tuncel, "ancak bu ülkede kemiklerin çıkarılmasının bir anlamı yok. Bu ülkeyi yönetenler bunu görmüyor.” dedi. Cumartesi Annelerine, toplu mezarlara ve kazılara karşı sessiz kalmayın çağrısı yapan Tuncel, “adalet talebi karşılanmadan demokrasi de barış da olmaz” dedi.

BAŞINIZA BİRŞEY GELİR DİYE KORKUN, TEPKİ KOYUN

Tuncel'in ardından kayıp yakınları söz aldı.

­Nurettin Yedigöl'ün kardeşi Muzaffer Yedigöl, “Bitlis'teki toplu mezarlara karşı, sokak ortasında öldürülen insanlara karşı halk sessiz kalıyor. Sessiz kalmayın” dedi. "JİTEMİ kuranlar 80 kelle aldım diyor, Ne kadar kolay diyor. Geçmişimizle yüzleşmezsek geleceğimizi asla aydınlık olmaz” şeklinde konuştu.

OĞLUMUN KANIYLA ALNIMA KAZIDILAR

Tolga Baykal Ceylan'ın annesi Kadriye Ceylan duygulu bir konuşma yaptı. “2011'de de hala burdayız ve bunu utanarak söylüyorum” diyerek konuşmasına başladı. “Bir tek kimliğim var, ben Cumartesi annesiyim” diyen Ceylan “Bunu da ben seçmedim, ben istemedim. Oğlumun kanıyla alnıma kazıdılar.” dedi. “Mutki'de birçok kemik çıkarıldı, insanlar nerede? Annelerin babaların yüreği yandı, siz neredesiniz?” diye sordu. “Ben burada oturarak yaşlanmaktan korkuyorum. Siz de yarın çocuklarınızın başına bir şey gelir diye korkun ve tepkinizi ortaya koyun” şeklinde konuştu.

İHD Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon adına yapılan konuşmada ise bu topraklardaki asit kuyularına atılan, toplu mezarlara gömülen insanların isimlerinin açıklanması talep etti. İnsan hakları savunucuları, kazılarda ve toplu mezarlardaki kemiklerin DNA testlerinin yapılmasını ve uluslararası standartlara uygun biçimde korunma altına alınmasını istedi. Kayıt dışı silahlar hakkında soruşturma açılmasını ve hangi olaylarda kullanıldığının açıklanmasını belirtti.

ETHA