Tefrik edilen Nusaybin Davası'nda 2 tutuklunun duruşması görüldü. Hakim karşısına çıkan H.B., hakkında verilen ifadelerin işkence yoluyla alındığını belirterek, "Demokratik Özerklik talebi haktır ve bu talep suç sayılamaz" dedi. 

Mardin’in Nusaybin ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağının devam ettiği 26 Mayıs 2016’da gözaltına alındıktan sonra tutuklanan 17’si çocuk 70 kişi hakkında açılan ve daha sonra da tefrik edilen davada 2 tutuklunun daha duruşması görüldü. Mardin 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde çocuk tutuklu H.B. ve yetişkin tutuklulardan Mahsun Çay'ın ayrı ayrı görülen duruşmaları kimlik tespitiyle başladı. 

İlk olarak duruşması görülen H.B. mahkeme salonunda hazır edilirken, avukatı Azad Yıldırım da duruşmaya katıldı. Kararını açıklaması beklenen mahkeme dosyaya daha önce eklenen beyanları ve belgeleri tekrar okuyarak, avukat Yıldırım'a söz verdi. Yıldırım, beyanları incelemek için süre talebinde bulundu. 

'DOSYADA SOMUT DELİL YOK'

H.B. yaptığı savunmada kendisinin Nusaybin halkının taleplerine destek vermek için kentte bulunduğunu söyledi. H.B., "Demokratik Özerklik talebi bir haktır ve bu talep suç sayılamaz. Hakkımda ifade verenler baskı ve işkence altında bu ifadeleri vermiştir. Silah kullanmadım. İfade verenler de ifadelerin kendilerine zorla imzalatıldığını beyan etmiştir. Dosyada somut bir şey bulunmuyor" dedi.

Mahkeme avukat Yıldırım'ın talebini kabul ederek duruşmaya yarın devam edilmek üzere ara verdi. 

SEGBİS'LE KATILIMA İTİRAZ
 
Ardından Mahsun Çay'ın duruşması görülürken, Çay, Elazığ Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığı ile duruşmaya katıldı. Avukatı da hazır bulundu. Duruşmada Savcılık verdiği ara mütalaada tutukluluk halinin devamını istedi. Çay'ın avukatı müvekkilinin tahliyesini isterken, Çay da beraatını istedi. SEGBİS ile duruşmaya katılmak istemediğini de ekleyen Çay, bir sonraki duruşmada mahkeme salonunda savunma yapmak istediğini ekledi. 
 
Mahkeme tutukluluğunun devamı yönünde karar verirken, bir sonraki duruşmayı da 31 Ocak 2020'ye erteledi.

Kaynak: MA