15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL kapsamında yayınlanan KHK ile ihraç edilen Nuriye Gülmen ve Semih Özakça, nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı.

196 gündür direnen ve 76 gündür açlık grevinde olan Gülmen ve Özakça, geçtiğimizgünlerde bulundukları evin kapıları kırılarak gözaltına alınmıştı.

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça savcılık ifadelerinin ardından nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Mahkeme tarafından ifadeleri alınan Özakça ve Gülmen hakkında tutuklama kararı verildi.

Öte yandan, Gülmen ve Özakça'nın avukatı Selçuk Kozağaçlı Twitter'dan tutuklanma gerekçesini açıkladı.

Belgede gerekçe olarak, ''tutuklanmamaları halinde adaletin işleyişine zarar verecekleri'' ifadesi dikkat çekti.

Gülmen Özakça'nın tutuklanma gerekçesi:

Yeni bir “Gezi süreci” başlatmakla suçlanan Özakça ve Gülmen’e savcılık sorgusu sırasında şu sorular sorulmuştu:

* Gitar çalıp şarkı söylediğin bir video paylaşılmış, sen de beğenmişsin, paylaşanların örgüt üyesi olabileceğini düşündün mü?

* Masumane hak arayışı görünümündeki bu eylemlerin asıl amacı nedir?

* Ülkemiz genelinde eylem birlikteliği yaparak ülkemizde gezi türü olaylar mı başlatmak istiyorsunuz?

* Yaptığınız eylemlerle hak arayışından uzak halkta kin ve nefret uyandıran eylem tarzı yapmanızın amacı nedir?

* Ölüm orucu eylemi yapmanız konusunda size ne tür menfaatler sunulmaktadır?

Öte yandan tutuklanan Semih Özakça’nın annesi Sultan Özakça ve eşi Esra Özakça da hala gözaltında.

Savcının vereceği kararı beklerken açıklamalarda bulunan Nuriye Gülmen, “Bobby Sands’in bir sözünü söylüyorum hep yine söyleyeyim: Bütün cephanemizle insanız” dedi.

Gülmen’in açıklamaları şöyle:

İfadelerimiz alındı. Savcının kararını bekliyoruz. Savcı soru bile soramadı. Soruşturmaya dair sorabildiği “Sosyal medya hesaplarınızdan suç unsuru bulunan paylaşımlar yaptınız mı?” Bunun haricinde bir soru yoktu. Ama tutuklamaya sevk edeceğini düşünüyoruz. Çünkü emir büyük yerden gelmiş çok belli oluyordu. Bobby Sands’in bir sözünü söylüyorum hep yine söyleyeyim: Bütün cephanemizle insanız. Ezilmeyi reddetmiş bir insanın karşısına koyacak bir şey bulamazsınız. Bizi tutuklayabilirler, ellerinde tek delil olmamasına rağmen bugün bunu yapabilirler, bunu biliyoruz. Ama biz ezilmeyi reddetmeye hapishanede de devam edeceğiz. O yüzden çaresizler. Direniş bizim için içeride devam edecek. Buradan bir kez daha dışarda da herkesi direnmeye devam edeyim. Biz iyiyiz, iyi olacağız. Herkese çok selam ve sevgiler.

Semih Özakça ise “Baskılar, tutuklama tehdidi ve tutuklamalar onların çaresizliğidir. Bizim işimizi isteme hakkımızı elimizden alamazlar. Her halükarda biz umudumuzu koruyacağız. Zafere kadar daima mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

(Fotoğraf: Twitter)