Erzurum’un sembol isimlerinden Nene Hatun heykelinde değişiklik yapıldı. Sol elinde tüfek ve sırtında bebekle anıtlaştırılan Nene Hatun heykelindeki tüfek yerine balta konuldu. Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemal Almaz, heykeldeki 24 yıllık hatanın düzeltildiğini söyledi.

Tarihte 93 harbi olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Aziziye Tabyası’nın Ruslar tarafından işgal edilmesi üzerine yöre halkı balta, dirgen gibi aletlerle askerlere yardıma gitmişti. Nene Hatun’un da kundaktaki bebeğini evde bırakarak, tabyaya gittiği tarih kitaplarında yer aldı. Nene Hatun için 1994 yılında Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından heykel yaptırıldı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM NEDENİYLE KALDIRILMIŞTI

Merkez Yakutiye İlçesi Tebrizkapı semtine konulan heykelle birlikte tartışmalar da başladı. Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan heykelin sol elinde tüfek ve sırtında da bebek vardı. Nene Hatun’un tüfekli heykeline başta tarihçiler olmak üzere Erzurumlular itiraz etti. Nene Hatun’un savaşa tüfekle değil, baltayla katıldığını ifade eden vatandaşlar yanlışın düzeltilmesini istedi. Kentsel dönüşüm çalışmaları da gerekçe gösterilerek kaldırılan heykel geçen aylarda Nene Hatun’un ismi verilen Aziziye Tabyası’ndaki milli parkın ortasına konuldu. Elinde silahla konulan heykele yönelik itirazlar üzerine bu kez Kültür ve Turizm Müdürlüğü harekete geçti.

TÜFEK GİTTİ, BALTA GELDİ

Kültür ve Turizm Müdürlüğü, heykelin sol elindeki tüfeği kaldırarak yerine sanayide döküm olarak yaptırılan balta monte edildi. Heykelin sırtındaki bebeğe ise dokunulmadı.