Diplomatik temaslar için Danimarka’nın başkenti Kophenag’da bulunan PYD Eş Başkanı Salih Müslim, FEY-KURD tarafından organize edilen bir halk toplantısına katıldı. Müslim burada yaptığı konuşmada, IŞİD saldırılarına karşı direnen Kobani’nin zafere ulaşacağını söyledi.

Konuşmasında, Rojava’da kurulan demokratik özerklik modelinin bölge üzerinde çıkar hesapları yapan egemen güçleri tedirgin ettiğini söyleyen Müslim, "Bu yüzden IŞİD çetelerinin eliyle saldırılar geliştiriliyor," dedi. Bu durumun yeni olmadığını söyleyen Müslim, "1,5 yıldan bu yana YPG güçleri Rojava devrimini boğmak amacıyla düzenlenen saldırılara karşı mücadele ediyor," diye ekledi.

"KOBANÊ ZAFERE ULAŞACAK"

Müslim, Kobani’nin IŞİD saldırılarına tüm gücüyle direndiğini söyleyerek, "bu direnişi kırmanın kolay bir şey olmadığını ve sonunda mert Kobanê halkının zafere ulaşacağını" kaydetti.

"AĞIR SİLAHLARA İHTİYACIMIZ VAR"

“Kobanê onurumuzdur, onurumuza sahip çıkacağız” diyen Müslim, IŞİD'e karşı ağır silahlara ihtiyaçları olduğunu belirterek, “Tanksavar gibi zırhlı araçlara karşı kullanılan silahlara ihtiyacımız var bu konuda sıkıntı yaşıyoruz. Çünkü ABD'nin gelişmiş silahları onların elinde," dedi.

"KİRALIK KATİL IŞİD"

Konuşmasında, IŞİD'in, "Rojava'da Kürtlerin hayata geçirdiği demokratik sistemi hazmedemeyen devletlerin kiralık katili olduğunu" söyleyen Müslim,  “Farklı inançları, kadınların haklarını, başka halkların, ana dillerini tanıyan bir sistem kurduk. Petrol şirketleri onlarca yıllık anlaşmalarla petrol işletirken bizde petrol halkın eline geçiyor" dedi. Müslim,  "Bunlar hesaplarına gelmedi ve devletler demokratik bir sistem kuruyoruz diye savaş açamazdı. Bu nedenle kiralık katil arandı ve hukuku olmayan IŞİD bulundu" diye ekledi.

TEZKERE

TBMM'den geçen tezkereye de değinen Müslim, bunun nasıl uygulamaya konulacağına bakmak gerektiğini belirterek, "Halklara zarar vermek için kötü niyetlerle bir şeyler yapılırsa ters teper. Tampon bölge vesaire herkes bir şey diyor. Biz Rojava'da bir yönetim var diyoruz. Bu yönetime danışmadan başka türlü hareketleri işgal olarak görür karşı koyarız" şeklinde konuştu. (ANF)