Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Salih Müslim, Londra ve Moskova'ya yaptığı ziyaretlerde gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Suriyeli Kürtler için model olabilecek yönetim sistemine ilişkin de konuşan Müslim, Kürdistan Bölgesel Yönetimini kendilerine bir model olarak görmediklerini belirtti.

'ORTADOĞU'DA DEMOKRATİK KONFEDERASYON KURULABİLİR'

Rudaw'ın haberine göre, Londra'ya yaptığı diplomatik ziyarette konuşan Müslim; Suriye, İran ve Irak'taki Kürtler'in hep birlikte Orta Doğu'da bir demokratik konfederasyon kurabileceğini, o zaman sınır değişikliklerine ihtiyaç duyulmayacağını belirtti.

'ERBİL MUTABAKATI'NA KARŞI DEĞİLİZ'

Kürdistan Bölgesel Yönetimi lideri Mesud Barzani ile olan ilişkilerine de değinen Müslim, Barzani'nin önerdiği Erbil mutabakatına karşı olmadıklarını, diğer Kürt partileriyle olan gerginliklerinin yerel ve önemsiz olduğunu söyledi. Müslim, Barzani'nin Suriye'de sadece PYD dışındaki Kürt partilerine elini uzatmasını ve Suriye Kürtlerinin iç işlerine karışmasını istemediklerini de sözlerine ekledi.

'KÜRDİSTAN BÖLGESEL YÖNETİMİNİ MODEL OLARAK GÖRMÜYORUZ'

Almanya, Fransa, Hollanda, İngiltere seyahatlerinden sonra Moskova'da da Suriye ve Kürtler konulu bir konferansa katılan Müslim, "Hükümetler sesimizi duymak istemese bile Kürt halkının taleplerini iletmek için her kapıyı çalmalıyız" dedi.

Kürtler ve Araplar arasında bir çizgi çekmek istemediklerini söyleyen Müslim, "taleplerimize bölünmüş değil, birleşik bir Suriye'de ulaşmak istiyoruz" dedi. PYD lideri, Irak Kürdistanı ile durumlarının farklı olduğunu, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ni kendilerine bir model olarak görmediklerini de kaydetti.