İstanbul Müftülüğü, kentteki tüm camilerde okutulmak üzere hazırladığı “tedbirde aşırılığın Allah’a güveni sarsacağı” yönündeki Cuma Hutbesi’ni, basın ve kamuoyunun eleştirilmesi üzerine sitesinden kaldırdı.

Hutbede iş cinayetlerini önlemek için alınacak tedbirlerde ölçülü olunması gerektiği savunulmuştu. Müftülük bu hutbeyi daha sonra internet sitesinden kaldırarak, yeni bir hutbe yayımladı.

Siteden kaldırılan hutbede iş güvenliğiyle ilgili,  “Bu husustaki aşırılık Yüce Allah’a güveni sarsan bir davranış haline dönüşür” ifadelerine yer verilmişti. Müftülüğün internet sitesinde yer alan, ‘Hayat, tedbir ve takdir’ başlıklı hutbede, iş kazalarında insan unsurunun etkin olduğu, tedbirsizliğin acı sonuçlarının yürekleri yaktığı belirtilirken, “Tedbirler alınarak yapılan işlerde sorunların ortadan kalkacağı veya en aza ineceği kuşkusuzdur” denilmişti.
Hemen ardından ise ‘bela ve musibet’ olarak tanımlanan iş cinayetlerinin temelinde sorumsuz davranışlar ve yanlış kader anlayışı olduğu ifade edilse de tedbirde aşırılığın ‘Allah’a güveni sarsan bir davranış’ haline dönüşeceği gerekçesiyle ölçülü olunması istenmişti.