Türkiye’yi sarsan rüşvet ve yolsuzluk operasyonu kapsamındaki soruşturmada rüşvet trafiğinin detayları ve görüntüleri ortaya çıktı. İçişleri Bakanı Muammer Güler, AB Bakanı Egemen Bağış ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın telefon görüşmeleri de soruşturma dosyasına girdi.

Edinilen bilgilere göre bakanlar hakkındaki iddialar şöyle:

MUAMMER GÜLER: Azeri işadamı Reza Zarrab’ın milyonlarca lira rüşvet verdiği siyasiler arasında İçişleri Bakanı Muammer Güler’in de olduğu iddia edildi. Soruşturmada, Zarrab’ın Güler ile tanışmasından günümüze kadarki menfaat ve rüşvet alışverişi ayrıntıları ile birlikte tespit edildi. Zarrab’ın Bakan Güler’e toplam 20 Milyon TL rüşvet verdiği öne sürüldü. Soruşturma dosyasına yansıyan bilgilere göre, Zarrab ile Güler’i, bakanın yakın arkadaşlarından “berber Yaşar” lakaplı Yaşar Aktürk tanıştırdı. Yaşar Aktürk ile Zarrab arasında geçen görüşmede Aktürk’ün “Seni göz bebeği ediyorum, hadi işine bak, her şeyi konuş” şeklindeki ifadeleri dikkat çekti. Bu telefon görüşmesinin ardından buluşan Zarrab ile Güler’in 1.500.000 (birbuçuk milyon) dolarlık rüşvet üzerinde anlaştıkları öne sürüldü. Görüşmeden sonra Aktürk’ü arayan Zarrab, “Görüşmenin iyi geçtiğini, ancak 1 Milyon Dolar’a değil de 1.5 milyon dolara anlaştıklarını” söyledi.

Suç örgütü lideri olarak Zarrab’ın adının geçtiği soruşturmada, vergi müfettişlerinin 2003 - 2011 yıllarında Rusya’ya nakit para kaçakçılığı yapmak üzere kullanılan Türkiye’deki 10 paravan firmaya yönelik denetlemelerine yönelik dosyalar da yer alıyor. Bu denetleme sonrasında tedirginliğe kapılan Reza Zarraf’ın para transfer sistemini değiştirerek, paravan firmaları Çin’e taşıdığı ve nakit akış trafiğini de İran’a çevirdiği iddia edildi. Bu dosyada ayrıca, Emniyet Müdürü Orhan İnce’nin eski örgüt üyesi Adem Gelgeç’ten Reza Zarraf liderliğindeki örgütün yurtdışına paravan firmalar üzerinden usulsüz olarak 6 milyar dolar çıkardığını öğrenmesi üzerine Azeri işadamının işlemlerinin incelenmesi için ihbarda bulunduğu iddia ediliyor. Emniyet Müdürü Orhan İnce’nin tayin edilmesi konusunu ise İçişleri Bakanı’nın oğlu Barış Güler’in takip ettiği belirtiliyor. Barış Güler’in, Emniyet Müdürü’nün Osmaniye’ye tayin edilmesinden sonra Reza Zarraf’ı telefonla arayarak “Şahıs gitti, başka birisi daha vardı bahsettiğiniz o da gidecek ama ismini vermediniz” dediği teknik takibe takıldı. Emniyet Müdürü’nün tayin edilmesinden sonra Barış Güler’in, babasının talimatıyla Reza Zarrab ile buluştuğu iddia edildi.

Tayin sonrasında 400.000 dolarlık rüşvetin suç örgütü içerisinde faaliyet gösteren Özgür Özdemir tarafından Barış Güler’e teslim edildiği belirlendi. Zarrab’ın Barış Güler’e bazen bizzat rüşvet verdiği de öne sürüldü.

GÜLER: YÖNTEMİ DEĞİŞTİRELİM

Muammer Güler’in, 3 Milyon Dolar rüşvet teslimatı sonrasında oğlunu aleni olarak rüşvet teslimatı yapılmaması konusunda uyardığı yönündeki iddialar da souşturma dosyasına yansıdı. 26 Ekim 2013 tarihli görüşme şöyle:

Muammer Güler: “Belki seni de dinleyen varsa”,

Barış Güler: “Özgür’ü de dinliyor olabilirler”, “Ben Tunç’u uyardım ben”

Muammer Güler: “Yani hayır artık o şeyi Barış senle konuşacak o şeyi artık o şekilde yapmayın kesinlikle.

Barış Güler: “Evet biliyorum”

Muammer Güler: “Tamam oğlum tamam peki ben onu araştıracağım onun kim olup olmadığını ... dikkatli ol oğlum. Telefonda da dikkatli olun. Kendisiyle konuşurken de dikkatli olun.

Bakan Muammer Güler’in “paranın tamamının alınıp alınmadığına” ilişkin sözleri de kayıtlara girdi. O telefon görüşmesi;

Barış Güler: “Ben yarın istanbul’a dönüyorum Reza bey mi.”

Muammer Güler: “İstanbul’da mı”

Barış Güler: “İstanbul’a gelecek”

Muammer Güler: “Hı tamam o şeyi hallettiler değil mi hepsini.”

Barış Güler: “hı hı hı hı hı hı evet evet evet evet”

Muammer Güler: “O hani özgür özgür bir şey diyordu hani hani ... bir şey kaldı diyordun ... dün mü halletti dün mü halletti”,

Barış Güler: “dün halletti dün halletti dün halletti”

Muammer Güler: “Ordan bir şey kalmadı yani”

Barış Güler: “yok bir şey kalmadı bir şey kalmadı”

“BAKANLARI ARAYA SOKTU”

Öte yandan Emniyet Müdürü Orhan İnce’nin, kendisi hakkındaki belgeleri basına vermesinden şüphelenen Reza Zarrab’ın Zafer Çağlayan, Muammer Güler ve Egemen Bağış’ı arayarak medyaya baskı yapılmasını sağladığı iddiaları da dosyada yer aldı. Görüşme şöyle:

BAKAN GÜLER: MESLEKTEN ATTIRIRIM

Reza Zarraf: O kesin o beni benim haberim var bu bana benim kulağıma 10 gün önce geldi bu oğlanın bunu yapmak istediği.

Muammer Güler: Yok ben şimdi bunun heralde bunun babasıdır Nuri Elibol daha bu Orhan’ın tayini ile ilgili bana yazmış felan ben ona randevu vermemiştim şimdi buna... şimdi buna vericem diyecem ki bak bu adamınızı ben sadece tayin ederek kurtardım ama daha üzerine giderseniz bunun bir yerlere çöktüğünü işlem işleme koyarsam bu adam meslekten gider onun için ayağınızı denk alın... gerektiğinde daha da ileri giderse dersin ki kardeşim bana çöktü benden şöyle bir rüşvet istedi... hayır bunu daha ileri götürürlerse o zaman da ben senin azından iki satır ifade alırım bunu aynı gün işleme çektiririm ve meslekten attırırım bu p.....gi.

Reza Zarrab: Benim ifadem çok oldu 1 ay önce aldılar o tehdit olayında aldılar işte ama onla alakalı onun eline de o belge geçmiş.

Muammer Güler: Hayır hayır .....ben böyle bir haber yapacaklarına inanmıyordum. Bilmiyoruz böyle ... ama ben ... derim ki siz yanlış yapıyorsunuz bundan yana bişey çıkmaz bu adam böyle davranırsanız eğer ben bunu meslekten atarım şimdi tayinle kurtuldu tabİi ne olacağı da belli değil şu anda soruşturma da yapılıyor hakkında

“DEFTERİNİ DÜRECEĞİM”

Diğer Bir Görüşme ise şöyle:

Reza Zarrab: Sayın bakanım bu konunun ama şeyle alakası var yani Orhan İnce’yle ne alakası var?

Muammer Güler: Biliyorum biliyorum onun da zaten soruşturması sürdürülüyormuş o soruşmayı da takip edeceğim onun da defterini düreceğim o resmiyete girmiş çünkü o...defterini düreceğim o pe....gin sen rahat ol kardeşim. Ben o terbiyesizin kafasını koparırım sen rahat ol!

Derken Emniyet Müdürü Orhan İnce yeniden İstanbul’a tayin edildi. Zarrab’ın ise İnce’yi meslekten ihraç ettirmek için plan yaptığı ve bu konuyu Bakan Güler ile görüştüğü iddia edildi. Buna ilişkin, soruşturma dosyasına giren görüşme şöyle:

Barış Güler: “Babamla beraberim sizi istiyor”, (Görüşmeye Muammer Güler dahil oluyor)

Muammer Güler: “Barış bana söyledi o konuyu o terbiyesiz adamın uyarısını yapacam sen orda rahat ol ondan hiç bir sıkıntı olmaz... Ben onun terbiyesizin kafasını kopartırım onda rahat ol.” (Taraf)