HDP Adana Milletvekili Meral Daniş Beştaş, Varto'da vurulan ve çırılçıplak soyulan cesedine işkence edilen YJA gerillası Kevser Eltürk'ü (Evin Wan) İçişleri Bakanlığına sordu. 

İçişleri Bakanı Sabahattin Öztürk'ün yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Beştaş, Muş Valiliği'nin yaptığı açıklamada görüntülerin doğru olduğunu kabul ettiğini ve bu vahşeti gerçekleştirenlerin değil, sadece görüntüyü çeken ve sosyal medyada paylaşanlar hakkında idari soruşturmanın başlatılacağını kaydettiğini hatırlattı.

Kevser Eltürk'ün yaralı olarak yakalanıp işkence ile infaz edildiğine dair bulguların kuvvetli olduğuna işaret eden Beştaş, İçişleri Bakanlığına, "Kevser Eltürk'ün ölüm şekli hakkında elinizdeki bilgiler hangi doğrultudadır? Eltürk Yaşanan çatışmada mı yaşamını yitirmiş yoksa bu çatışmada yaralı olarak yakalandıktan sonra işkence edilmek suretiyle infaz mı edilmiştir? Muş Valiliği'nin yaptığı açıklamada konu hakkında detaylı bilgiye sahip olduğu anlaşılmaktadır. İçişleri Bakanlığı olarak Valiliğin bilgisine başvurulmuş mudur, bu bilgiyi kamuoyuyla paylaşmayı düşünüyor musunuz?" diye sordu.

Beştaş ayrıca Sabahattin Öztürk'ten şu sorulara da yanıt vermesini istedi:

Kevser Eltürk'ün cansız bedenine insanlık dışı işkenceler uygulayarak çırılçıplak soyup teşhir amaçlı sokağa atanlar ile bunu görüntüleyerek basına servis edenler aynı kişiler midir, bu kişiler tarafınızca tespit edilmiş midir? Tespit edilmiş ise haklarında herhangi bir yasal işlem başlatılmış mıdır?

Kevser Eltürk şahsında yaşanan vahşet başta olmak üzere, son günlerde yaşanan insanlık dışı işkence, infaz, katliam ve cinsel saldırılar Kürt halkına karşı tekrar uygulamaya konulan bir savaş konsepti midir? Bakanlığınızca alınmış böyle bir karar mevcut mudur?

Yaşanan savaş ve çatışmalarda kadın bedeninin bir savaş alanı olarak görüldüğü, kadın bedenine dönük saldırı ve tahribatların kadınların özgürlük mücadelesini kırmaya dönük mesajlar içerdiği aşikardır. Kadın kimliğinden dolayı özelikle Kürt, sol sosyalist devrimci ve muhalif kadınlara sık sık uygulanan bu işkencelerin, Kevser Eltürk şahsında, bu süreçte tekrar uygulamaya konulmasındaki amaç nedir?

Demokrat Haber