Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Manisa Milletvekili Özgür Özel ve Muğla Milletvekili Nurettin Demir’den oluşan CHP Cezaevleri İnceleme ve İzleme Komisyonu, Aliağa Şakran Kadın Cezaevi’ndeki bazı kadın tutuklularla yaptığı görüşmenin notlarını kamuoyuyla paylaştı.

10 tutuklu kadın ile görüşen Komiyon, Maoist Komünist Parti’ye (MKP) üyelikle suçlanan Fatma Akgül, Yeşer Aydın, Mine Sargın ve Eylem Yıldız’ın davayla ilgili değerlendirmelerini de aktardı.

Örgüt yöneticiliğiyle suçlanan isimlerin tutuksuz, örgüt üyeliğiyle suçlanan isimlerinse tutuklu yargılanması; diğer illerdeki MKP davalarında iddianameler hazırlanmışken, İzmir Şakran’da savcının “4. Yargı Paketi’ni bekliyorum” gerekçesiyle iddianameyi hâlâ hazırlamaması; sorgulamalarda Demokratik Haklar Derneği hakkında “siz taşeron derneksiniz” denmesi başta olmak üzere davada birçok tutarsızlık ve hukuk dışılık bulunduğuna dikkat çekilen Komisyon notlarında, mahkumların tutukluluk nedeniyle yaşadığı sıkıntılara da değinildi.

Yeşer Aydın’ın, Çocuk Gelişimi Bölümünü bitirmiş olduğu halde tutukluluk halinden dolayı stajını yapamadığı için diplomasını alamaması, 21 yaşındaki Mine Sargın’ın üniversite sınavına cezaevinde girecek olması, Fatma Akgül’ün kalp hastası olan annesinin parasız ve tek yaşamak zorunda kalması notlarda yer buldu.

İBRAHİM KAYPAKKAYA KİTABI SUÇ UNSURU SAYILDI

Emniyet ve savcılık sorgularında yasal derneğe üyelik, 1 Mayıs başta olmak üzere eylemlere katılma, evde İbrahim Kaypakkaya kitabı bulundurma suç olarak gösterildi. Polis sorgusunda “hiçbir eylemden de geri kalmamışsınız, bu nasıl iş” sorusunun yöneltildiği aktarıldı.

'PİŞMAN OLACAK BİR ŞEY YAPMADIK' SÖZÜ 'ÖRGÜTSEL TAVIR' OLARAK DEĞERLENDİRİLMİŞ

Derneğe üye olmayan Yeşer Aydın’a ise polisin “bu derneğe neden üye olmadın, kendini mi gizlemeye çalışıyorsun?” dediği, sorguda “pişman olacak bir şey yapmadık” ifadesinin ise “örgütsel tavır” olarak kayda geçirildiği belirtildi.

MAYOLU FOTOĞRAFLAR ÖRGÜT DELİLİ

Mahkumlardan Mine Sargın ise “Dernek üyelerinden 20 kişi ile plaja gittik denize girdik, mayolu fotoğraflarımızı delil olarak önümüze koydular” bilgisini vererek, yaşanan hukuksuzluklara örnek verdi.

Eylem Yıldız ise, dernek üyesi Murat Kahraman’ı toplantıya çağırdığı görüşmede Kahraman’ın “Roza bende gelemem” demesini, onun örgütün Avrupa sorumlusu olmasına delil saydığını, gerçekte ise Roza’nın Kahraman’ın köpeği olduğunu dile getirdi.