Gazeteci-yazar Levent Gültekin, AKP’nin 13 yıllık politikalarını değerlendirdi. AKP’nin iktidara gelmeden önce “Dicle’nin kenarındaki koyundan sorumluyuz” dediğini hatırlatan Gültekin, “İktidara gelenler bırakın koyunu şimdi iktidar için çocukları feda ediyorlar” dedi.

HDP’nin barışçı söylemlerini sürdürmesi durumunda kısa bir süre sonra koalisyon ortağı olacağını düşündüğünü ifade eden Gültekin, “Biz çok kısa bir süre sonra HDP’nin iktidar ortağı olduğu bir ülke göreceğiz” şeklinde konuştu. .

Gazeteci-yazar Levent Gültekin, AKP’nin 13 yıllık iktidarı dönemine yakınen tanık olan isimlerden biri. Yaklaşık 30 yıldır İslami harekette yer alan Gültekin, AKP politikalarını Türkiye’nin son dönemdeki politik ve sosyal gelişmeleri DİHA’ya değerlendirdi. AKP’nin ideolojisinin çöktüğüne vurgu yapan Gültekin, HDP’nin barışın sözcülüğünü yaptığını söyledi. AKP politikalarının dünden bugüne olan değişimine ilişkin tespitlerde bulunan Gültekin, Türkiye’de pek çok siyasi kesimin muhalifken demokrat olduğunu ancak sonrasında iktidara geldiğinde bu durumun böyle olmadığını ve faşistleştiklerini söyledi. AKP’nin de benzer bir süreci yaşadığını belirten Gültekin, “AKP’nin iddiaları, ilkeleri, değerleri vardı. Belki de Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en güçlü iktidarlarından biri. Fakat söylemiş oldukları, topluma vaat etmiş oldukları değerlerin, ilkelerin hiçbirini gerçekleştiremediler. Barış, özgürlük, kardeşlik diyorlardı, yoksulluğu yeneceğiz diyorlardı olmadı” dedi.

‘AKP’NİN İDEOLOJİSİ ÇÖKTÜ’

AKP’nin geldiği noktayı “yenilgi” olarak değerlendiren Gültekin, bu yenilgiyi de, şahısların değil ideolojinin yenilgisi olarak tanımladı. “O ideolojiyle terbiyesiyle yola çıkmışsınız o ideolojinin farklı kültür anlayışı, Türkiye tasavvuru hakkında bir iddiada bulunuyorsun” diyen Gültekin, gelinen noktada bu vaat ettiklerinin hiçbirini yerine getirmediklerini vurguladı. Üniversiteden bürüokrasiye kadar, medyadan sağlığa kadar pek çok alanda AKP’lilerin olduğunu ancak bütün bu alanlarda ülkenin berbat bir durumda olduğunu belirten Gültekin, “İdeolojinin mağlubiyetini yaşıyor AKP. Artık topluma söyleyecek sözleri kalmadı” dedi.

‘HDP KENDİ DOĞAL SÜRECİNDE BÜYÜMELİ’

Gültekin, “Dindarlar mağdur edildikleri için tam demokrat olamadan iktidar oldular. Mağduriyet psikolojisi tabanın demokrat olmasının önündeki en büyük engel. Bundan dolayı AKP tam demokrat olamadı ve güç eline geçirince kendi ideolojisine geri döndü. Bir anlamda mağduriyet, demokrat olmanın önündeki en büyük engel. Benzer bir hataya devlet şimdi HDP’yi itmeye çalışıyor. HDP de mağdur olduğu için değil, demokrat, özgürlükçü ve icracı olduğu için büyümeli” dedi.

‘DİNDARLAR KÜRTLERİ MAĞDUR EDİYOR’

Geçmişte Kemalistler’in dindarları mağdur etmesi gibi bugün de devlet yönetimini elinde bulunduran İslamcılar bütün bir ülkeyi en çok da HDP’yi mağdur ettiğini belirten Gültekin’e göre, HDP doğru bir politika izliyor. HDP’nin barışın temsilcisi pozisyonuna geldiğini belirten Gültekin, “Türkiye’de artık iki kesim var. Kürt, Türk veyahut Alevi, Sünni değil barış isteyenler ya da çatışma isteyenler. Bu nedenle toplum bir etnik veyahut insanı etrafında değil, bu iki çizgi etrafında şekilleniyor” diye konuştu.

‘MİLLİ VE YERLİ SÖYLEMİ TÜKENMİŞLİK SENDROMUDUR’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “550 milli ve yerli vekil istiyorum” söylemine de tepki gösteren Gültekin, bu tartışmanın sığ ve felaket bir tartışma olduğunu söyledi. Bu söylemi “tükenmişlik sendromu” olarak tanımlayan Gültekin, “İktidar tükendi. İktidar topluma ‘Bana oy verin size daha huzurlu bir ülke yapalım’ diyemiyor. ‘Bana oy verirsiniz demokratik bir eğitim sistemi getireceğim’ diyemiyor. Bunları söylemiyor çünkü söyledi yapamadı. Yaptı ama 13 yıllık iktidar da çok az denilebilecek bir kısmı yaptı. Yaptıklarını da tüketiyor, harcıyor. Şu anda Tayyip Erdoğan bütün ideolojisini hatta bütün Türkiye’yi kişisel hırsı için feda ediyor” dedi.

‘HDP KISA SÜRE SONRA İKTİDAR ORTAĞI OLACAK

“Türkiye bütün olarak bir demokrasi mücadelesi veriyor. Bu mücadele kazanıldığında artık devlet yönetiminde yeni bir masa kurulacak ve o masada Alevi, dindar, Ermeni, Kürt. Herkes eşit oranda yerini alacak” diyen Gültekin, “Bu nedenle HDP barışçı söylemlerini sürdürürse kısa bir süre sonra koalisyon ortağı olacağını düşünüyorum. Türkiye bundan kaçamaz. Biz çok kısa bir süre sonra HDP’nin iktidar ortağı olduğu bir ülke göreceğiz” dedi.

PKK İKTİDARIN OYUNUNU BOZACAK TEK GÜÇ

Gültekin, “HDP elde ettiği güçle hem dağdaki gerillanın hem de askerin polisin hayatını hukukunu koruyacak bu ülkede barış yoluyla özgürlüğü getirecek bir çabanın ana parçası olabilir. Bu hala geç değil. PKK hala iktidarın oyununu bozacak durumda. Yarın ‘Biz artık Türkiye’ye karşı silah kullanmıyoruz’ derse. ‘Mücadele bundan sonraki siyaset arenasında sürdürülecek’ dese devletin çatışmacılıktan elde etmeye çalıştığı kazanımlara büyük darbe vurabilir. Ve kurulan bu vahşi oyunu bozabilir” dedi.

‘AKP SEÇMENİ ALTERNATİF BULUNCA GİDECEK’

Seçimlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gültekin, AKP’nin seçmenin alternatif bulduğunda o partiye gideceğini söyledi, AKP’liler içinde AKP’ye çok ciddi tepkiler olduğuna vurgu yaptı. Gültekin, eğer AKP tek başına iktidar olursa Türkiye’yi yönetemeyeceğini çünkü AKP’nin, Türkiye’nin yüzde 50’sini gayri milli, büyük bir kısmını da düşman ilan ettiğini söyledi. Gültekin, AKP’nin tek başına iktidar olamama korkusuyla gerçeklikten koptuğunu belirterek, “AKP’nin akıl kaybı yaşadığını söyledi.

AKP’nin iktidara gelmeden önce “Dicle’nin kenarındaki koyundan sorumluyuz” dediğini hatırlatan Gültekin, iktidarda kalmak için çocukları feda ettiklerini söyledi.