Laz Enstitüsü Başkanı İsmail Avcı Bucaklişi, Lazca masal, şiir, destan, edebiyat, müzik ve Lazca öğrenme videoları yayınlayan Lazuri TV'nin evlerde olduğumuz salgın döneminde abone sayısının 400'den 1000'e çıktığını, içerik üretimi ve izlenmesinin de en az 10 kat arttığını anlatıyor.

"İçerdiği tüm çeşitlilikle birlikte Lazların ve Lazları merak edenlerin Laz kültür mirasını tanımalarını mümkün hale getiriyor" diyor Laz Enstitüsü Başkanı İsmail Avcı Bucaklişi, 2018'de youtube üzerinden hayata geçirdikleri Lazuri TV'yi anlatırken.

Lazca masal, şiir, destan, edebiyat, müzik ve lazca öğrenme videoları yayınlanan Lazuri TV'nin evlerde olduğumuz salgın döneminde abone sayısı 400'den 1000'e çıktı, içerik üretimi ve izlenme de en az 10 kat arttı. 

binaet'ten Ayşegül Özbek'in haberine göre, Bucaklişi sosyal medyanın kitlelere ulaşmada öneminden söz ederken bu sayede Laz kültür arşivinin de oluştuğunu aktarıyor:

Lazlar ve Laz kültürünü merak edenler için

"Laz kültür mirasını oluşturan unsurları pek çok yetersizlikten dolayı derlemek, dökümantasyonunu yapmak ve yayınlamak son yıllarda mümkün olabilir hale geldi. Bu da, Laz kültür mirası arşivinin oluşabileceği anlamına geliyor.

Tabi, arşiv oluşturmak kadar yayınlama konusu da ciddi bir sorundu ancak sosyal medyanın gelişmesi ile sorun büyük ölçüde ortadan kalkmış gibi gözüküyor.

Geniş bir sahada, Lazca konuşan, şarkı söyleyen, masal anlatan, şiir yazan insanlar hep vardı, ne var ki, bu insanlar birbirlerinden haberdar değillerdi. Şimdi ise bu insanlara ve Lazcayı ayakta tutacak üretimlerine ulaşabiliyoruz ve bunu ilgililere ulaştırabiliyoruz. Üstelik, olağanüstü bir gelişme yaşanmazsa bu durum çok uzun yıllar devam edecek, sürekli eklemelerle zenginleştirebileceğiz, bir birikim yaratabileceğiz. Bu, içerdiği tüm çeşitlilikle birlikte Lazların ve Lazları merak edenlerin Laz kültür mirasını tanımalarını mümkün hale getiriyor."

Sevgili Lazca...

Kasım 2018'de açılan Lazuri TV, Laz dili ve kültürü ile ilgili temelde Lazca videolar yayınlamayı amaçlıyor. Daha önce yine youtube'da Laz Enstitüsü'ne ait bir kanallarının olduğunu ifade eden İsmail Avcı Bucaklişi, oradan daha çok enstitü faliyetleri ile ilgili videoların yer aldığını söylüyor:

"Öte yandan, Facebook'tan üç yıl boyunca, hazırlayıp sunduğum "Şurimşine Lazuri: Sevgili Lazca" program adıyla tamamen Lazca yayınlar yaptık ve yüzlerce saatlik bir birikime ulaştık. Bu programlarda dünyanın her yerinden konuklar bağlanıyordu ve Lazca sohbetler, hatta online konserler yapılıyordu. Bu birikim, bugüne kadar internet ortamında oluşturulmuş en zengin Lazca içerik olma özelliğine sahip. Ancak yayınların kolay ulaşılır ve kalıcı olması için youtube'ta bir kanal açma ve yayınları çeşitlendirmeye karar verdik.

Ana eksenimiz, tehlike altında oluşundan dolayı Laz dilinde yayınlar yapmak. Bununla beraber Lazları ilgilendiren her konuda videolar yayınlıyoruz. Lazca şiir, hikaye, masal kısaca Laz edebiyatı ile ilgili olan videoların yanı sıra Lazca şarkı, destan videoları ve Lazca dersler yayınlıyoruz. Ayrıca Lazuri TV'de Lazca canlı yayınlarımız oluyor. Uzun bir zamandır devam ettirdiğimiz Laz kültür mirası başlıklı alan derlemelerimiz de yine Lazuri TV'de yayınlanıyor.

Hem gerçek hayatta ya da sosyal medyada Lazca bilen ya da bilmeyen, Lazca şarkı, şiir, hikaye yazan, okuyan geniş bir kesimle ilişkilere sahibiz. Anadilimizin Lazca olması bu ilişkilerin samimi ve paylaşıma açık olmasını kolaylaştırıyor. Böylece, hem sahada hem sanal ortamda Laz kültürüyle ilgili kaynaklara rahatça ulaşabiliyoruz."

LAZCA DERS VİDEOLARI DA VAR

Laz kültürüne ait pek çok kaynağın yanı sıra kanalda Lazca ders videoları da yer alıyor.

"2013'te kurulan Laz Enstitüsü'nün kuruluş amaçlarından biri de Lazcayı yazılı hale getirmek ve bu dili öğrenmek için gerekli materyallerin oluşturulmasıydı. Bu yüzden Enstitü'nün kuruluşundan itibaren bu konuya ağırlık verildi. Milli Eğitim Bakanlığı'na Yaşayan Diller ve Lehçeler–Lazca derslerinde okutulmak üzere 5, 6, 7, ve 8. sınıf Lazca ders kitapları hazırlandı. Yine AB-Türkiye Delegasyonunun mali desteği ile Laz Enstitüsü'nün yürüttüğü "Yaşayan Lazca" projesi kapsamında A1 ve A2 seviyelerinde "Lazuri Doviguram-Lazca Öğreniyorum" adını taşıyan kapsamlı bir kitap hazırlandı ve bu kitaptaki tüm ünitelerin Lazca ders videoları çekildi. Bu derslerin tamamına Laz Enstitüsü youtube kanalından ulaşılabilir.

Lazuri TV'de de tüm bu çalışmalardan faydalanarak hazırladığımız Lazca dersleri yayınlıyoruz. Zaman içinde daha da geliştirip yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz."