TEV-DEM Eş Başkanı Xerib Hiso, ABD Başkanı Donald Trump’ın “Suriye'den çekilme” kararını değerlendirdi.

Karara tepki gösteren Xerib Hiso, ABD’nin bir anda elde ettiği kazanımları bu şekilde bırakacaklarını beklemediğini ifade ederek, açıklamanın farklı yerlere çekildiğini söyledi.

Xerib Hiso,  “Sanki biz bu güç sayesinde var olduk. Ezelden beri bir direniş ve mücadele kültürümüz var. Stratejimiz, zihniyetimiz ve esasımız direniştir” dedi.

IŞİD BİTTİ Mİ?

MA’dan Nazım Daştan’ın haberine göre, ABD’nin Suriye’den çıkmasının yeni bir karar olmadığını söyleyen Hiso, bu durumun daha önce de tartışıldığını ifade etti.

Hiso, çekilme gibi bir karar gündeme gelecekse bunun bir hazırlığının olması gerektiğini söyledi. Bunun bir zamana yayılacağını ve aşama aşama gerçekleşmesi gerektiğini aktaran Hiso, DAİŞ’in fiziksel olarak bittiğini, ancak etkilerinin halen devam ettiğini kaydetti.

BEYAZ SARAY AÇIKLAMASI

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamanın abartıldığını dile getiren Hiso, kimi kesimlerin böylesi bir açıklama beklediğini ifade ederek, “Sanki biz bu güç sayesinde var olduk. Sanki Kürtler onların sayesinde Kürt oldu. Bizim ezelden beri bir direniş ve mücadele kültürümüz var. Yıllardır devrim içindeyiz. Stratejimiz, zihniyetimiz ve esasımız direniştir. Bizim bunda ısrarımız var. Herkes de bunu iyi biliyor” dedi.

‘SİYASİ HEDEF OLABİLİR’

Böylesi bir açıklamanın siyasi bir hedefinin olabileceğini savunan Hiso, şunları söyledi:

“Bazı şeyler oluşana kadar böyle devam eder. Bu şekilde diyalog yolları ve kanalları zorlanır. Yapılan açıklamayla hemen bu toprakları bırakıp gidecek bir yapı değildir. Halen burada gerçekleştirmek istediği politikalar var. Mesela en önemlisi olarak İran’ı söyleyebiliriz. Böylesi ani bir karar bölgede çok büyük bir savaş ve kaosa davetiye çıkarır. ABD bunu yapacak bir yapı değildir. Böyle bir politika gütmez. Bu konuda büyük düşünüyor.”

‘ALTERANATİFSİZ DEĞİLİZ’

Açıklamanın hem uluslararası hem de bölgede bulunan bazı Kürt basın yayın kuruluşları tarafından çok farklı lanse edildiğini savunan  Hiso, “Öyle ki devrim geriletilmiş ve halkın iradesi kırılmış gibi yansıtılıyor. Her şey bitmiş gibi algılanıyor. Bir gücün ya da kesimin buraya gelip gitmesi aynı zamanda bizim de gitmemiz anlamına gelmiyor. Stratejimizde böyle bir şey yok. Birileriyle diyalog halinde olup, çalışabiliriz. Ama onlar gittiğinde her şey bitmiş olmayacak. Böyle bir kültürümüz yok. Biz irademizi teslim edecek değiliz. Güçlü bir iradeye sahibiz. Sadece Kürtler değil, bölgeden bulunan bütün halklar tavrını ortaya koyup, direnişi tercih edeceklerini belirtiyor. Biz alternatifsiz değiliz” dedi.

‘DEVRİM DEVAM EDİYOR’

Xerib Hiso, er ya da geç ABD’nin Suriye’den çekileceğine vurgu yaparak, uzun süreli başka ülkelerin topraklarında kalamayacağını da ifade etti.

Bunların askeri konular olduğunu dile getiren Hiso, “Bazı ülkelerde ve savaşlarda ABD bunu yapmış ve sonradan çekilmiştir. Ama onlar gitmiş diye o ülke ya da güçler dağılmamış. Bu tür kararlarda sorun ve kriziler de olabilir ama bu her şeyin bittiği anlamına gelmiyor. Örneğin bizim yaşadığımız bölgede Türkiye gibi bir düşman var. Ve her seferinde saldıran, yok etmek isteyen bir durumdadır. Günü geldiğinde bizim yaşadığımız yerlerde de böylesi durumlar olabilir. Olası saldırılar ve krizler oldu diye, biz mücadelemizi bırakacak değiliz. Kendimizi savunmaya devam edeceğiz. Yürüttüğümüz politika ve siyaset devam edecek. Düşmanımız daha fazla tehditler ve saldırılarda gerçekleştirebilir. Ki bugün sahada da bunu görüyoruz. Her şey Türkiye’nin işgalciliği ve saldırganlığı üzerinden hesaplanıyor. Herkes çelişkiler ve planlar dahilinde Türkiye’nin saldırılarına bakıyor. Bu durum dünyaya ve çözüm isteyenlere ne verebilir, asıl sorulması gereken budur. Kriziler daha derinleşip, çok faktörlü de olabilir ama devrim devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı