Mardin’in Nusaybin'deki Girmeli Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde matematik öğretmeni olarak görev yapan Büşra Tarım sosyal medya hesabından “Artık tayinim çıkabilir mi Allahım. İnsanların Kürtçe konuşmasına tahammülüm kalmadı da” diye paylaşım yaptı.

Tepkiler üzerine Nusaybin Kaymakamlığı'na ait resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “İlçemizde görev yapan bir öğretmenimizin sosyal medya hesabından, bilgisi dışında kendisine ait olmayan ifadeler kullanılmıştır. Öğretmenimizin durumu fark etmesi üzerine, Nusaybin İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne suç duyurusunda bulunmuş olup, adli tahkikata ilişkin süreç başlatılmıştır” denildi.

Mezopotamya Ajansı'ndan Ahmet Kanbal'ın haberine göre bu açıklamaya yönelik de tepkiler gelmesi üzerine kaymakamlık açıklamayı sosyal medya hesabından sildi. Kaymakamlığın resmi internet sitesinde de açıklama kaldırıldı.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Mardin Şubesi, Büşra Tarım hakkında Mardin Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Eğitim Sen Mardin Şubesi’nin Eşbaşkanı Mustafa Bozan, paylaşımı gördüklerinde aslında çok şaşırmadıklarını, uzun zamandır benzer yaklaşımlarla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Daha önce de bölge kentlerinde benzer durumların farklı şekillerde ortaya çıktığını belirten Bozan, bunu yapanın bir öğretmen olmasının kendilerini ayrıca üzdüğünü ifade etti.

Olayın bireysel bir olay olmadığını vurgulayan Bozan, “Biraz daha ayrıntılı ele aldığımızda faşizmin ideolojik bir olgu olduğunu görüyoruz. Yani bireysel ruh haliyle ya da o an yaşadığı psikoloji ile ilgili değildir. Açıkçası bu tamamıyla ideolojik bir meseledir ve Türkiye’nin tamamına yayılmış bir durumdur. Bunun siyasetçilerden tutalım iş insanlarına, iş insanlarından tutalım normal eğitim-öğretim kademesinde yer alan mevki ya da statü sahiplerinde görebiliyoruz. Bu sadece bir kişinin yaptığı münferit bir olay değil, ideolojik bir olaydır. Bu ideoloji Türkiye’ye yayılmaktadır. Basın yoluyla da siyasetçiler eliyle de yayılmaktadır” dedi.

‘SİSTEMATİK BİR IRKÇILIK’

Bozan, yaşanan durumun ideolojik olduğunun Nusaybin Kaymakamlığının olayla alakası olmamasına ve konuya dair bilgisi olmamasına rağmen yaptığı reddedici açıklamadan da görülebileceğini kaydetti. Bozan, “Nusaybin Kaymakamlığı işi olmamasına rağmen, görevi olmamasına rağmen çok komik, gerçekçi olmayan bir yaklaşımla, hesabın çalındığı gibi trajikomik bir açıklama ile devreye girdi” diye konuştu.

Benzer durumların Nusaybin özelinde sık sık karşılaşılan durumlar olduğunu dile getiren Bozan, olayın sistematik bir ırkçılık olduğunu belirtti. Bozan, konuya dair her türlü yasal süreci başlattıklarını belirterek, "Bu tür yaklaşımlara karşı mücadele etmeyi sürdüreceğiz. Bu gibi hastalıklı zihniyetlerin bizim çocuklarımızı, bizim topraklarımızda eğitmesine izin vermeyeceğiz” dedi