Kürt Dil Platformu (PZK), Batman Belediyesi’ne atanan kayyımın kent caddelerinde yayalara geçiş hakkının verilmesi zorunluğunu hatırlatan Kürtçe ikonları silmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, İçişleri Bakanlığı’nın, belediye başkanları hakkındaki soruşturmaları gerekçe göstererek, HDP yönetimindeki belediyelere anti demokratik bir şekilde atadığı kayyımların keyfi hukuksuz uygulamalar içinde olduğu belirtildi.

Kayyımların demokrasilerde yeri olmadığını kaydeden PZK, hükümet tarafından sık sık dillendirilen “Türk-Kürt kardeştir” söylemini hatırlatarak, demokrasi ve hukuka aykırı olan kayyımların Kürt diline karşı düşmanca icraatlarını sordu.

AKP yönetiminin bu kayyımların bölgedeki uygulamalarına karşı sessiz kalma tutumunun, Kürtçe diline dönük politikalarının onaylandığına işaret ettiği belirtilen açıklamada, hükümet ve Cumhurbaşkanlığının bu konudaki tavrını netleştirmesi gerektiği kaydedildi.

KÜRTÇE DÜŞMANLIĞI

Batman kayyımının daha önce belediyenin resmi sayfasından Kürtçeyi kaldırdığı, Kürtçe çalışma yürüten çalışanları işten çıkardığı ve son olarak kentte bulunan Kürtçe yazıları sildirdiği ifade edilen açıklamada, tüm yapılanların keyfi uygulama olduğu vurgulandı.

Açıklamada, Batman Belediyesi’ne atanan kayyımın Kürt diline karşı doğrudan düşmanlık yaptığı belirtildi.

‘DİLİMİZ VARLIĞIMIZDIR’

İktidarın temsilcileri olan kayyımların TRT Kurdi, seçmeli ders ve üniversitelerdeki Kürtçe bölümlere ilişkin görüşlerini dile getirmelerini isteyen PZK, yine aynı şekilde vali, hükümet ve Cumhurbaşkanlığının da bu konuda tavırlarını netleştirmeleri gerektiği belirtildi.

Kürt dilinin engellenmesinin beraberinde mevcut krizleri derinleştireceği uyarısında bulunan PZK, bu hukuksuzluğa son verilmesi çağrısı yaptı.

Kayyımların Kürtçeye dönük uygulamalarını kınayan PZK, Kürt diline saygı gösterilmesini, hızlı bir şekilde statü alması ve yine eğitim dili yapılarak resmi bir statüye kavuşturulması gerektiği vurgulandı. Açıklamada, “Dilimiz, varlığımızdır, hakkımızdır ve halkımızın kimliğidir” denildi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı