Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından düzenlenen 1. Kürdistan İslam Konferansı, çok sayıda din alimi ve kanat önderlerinin de katılımıyla Kayapınar Belediyesi Cegerxwin Kültür Merkezi'nde başladı.

 

DTK İnanç Komisyonu tarafından organize edilen 1. Kürdistan İslam Konferansı başladı. Konferansa, DTK Eş Başkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, DTK Daimi Meclis üyeleri Altan Tan ve Osman Özçelik, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Osman Baydemir, Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, DİAYDER Başkanı Zahit Çiftkuran ve Diyarbakır'ın kanaat önderlerinden Şex Muhammed Seyri Can, Hafız İsa, Hafız Selahaddin ve çok sayıda hafız, şêx ve din alimlerinin yanı sıra bölge ve Türkiye illerinden de çok sayıda din alimi katıldı.

 

Kur'an-ı Kerim'in okunmasıyla başlayan konferansta açış konuşması yapan Osman Baydemir, bu konferansla yeni bir başlangıç yaratılacağını söyledi. Kürdistan İslam Konferansı'nın tarihi bir önem taşıdığını belirten Baydemir, "Bizler artık Kürdistan'da bize zulüm edenlere göz yummalıyız. Bir gün mutlaka Kürt ve Kürdistan özgür olacaktır" dedi.

 

Baydemir'den sonra söz alan Ahmet Türk ise Emevilerden günümüze kadar devletlerin İslamiyeti kendi politikaları için kullandıklarını belirterek, Kürtlerin hiçbir zaman bu anlayışla hareket etmediğini ifade etti. Kürt halkının esir durumda olduğu söyleyen Türk, ''Bunun için Kürt alimlerinin omuzlarına çok şey düşüyor. Alimler ve Kürt düşünürleri olarak bu zulme 'dur' demeliyiz. Bu boynumuzun borcudur'' dedi. Tüm Kürtlerin Kürt birliği için önemli çalışmalar yürütmesi gerektiğini vurgulayan Türk, ''Allah mazlumların yanındadır. Biz çalışırsak bunu başarabiliriz ve tüm Kürtler olarak özgürlüğümüze kavuşabiliriz'' dedi.

 

Türk'ün konuşmasından sonra yapılan divan seçiminde, divana DTK Daimi Melis Üyesi Altan Tan, Azadi İnisiyatifi Üyesi Muhammed Akar, Diyarbakır kanaat önderi Şex Muhammed Seyri Can, Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu ve DİYADER Başkanı Zahit Çiftkuran getirildi. Ardından konuşan Tan, bu konferansı yapmalarının önemli nedenlerinin birini de Fas, Cezayir, Mısır, Libya, Suriye ve Türkiye coğrafyasında önemli iç savaşların yaşanıyor olması olarak gösterdi. Bu savaşların altında yatan nedenlerin Ortadoğu'nun çok kimlikli yapısından kaynaklandığını belirten Tan, "Biz farklı kavim, ırk, halk, ulus olarak nasıl birlikte yaşayacaklarına, zengin ile fakir arasındaki uçurumun nasıl çözüleceğine dayalı bir konferans gerçekleştireceğiz. 4 parça Kürdistan'da konferanslar gerçekleştireceğiz. Bu konferansımız daha başlangıçtır ve bu konferanslarda bütün Dünya'da nasıl yaşanması gerektiğini ele alacağız" dedi.

 

İki gün sürecek olan konferansta, "İslam'da siyaset devlet ve iktidar ilişkisi nedir? Nasıldır? Nasıl olmuştur? Nasıl olmalıdır?", "İslam'da ümmetçilik kavramı nedir? İslam'a göre kavmiyetçilik nedir?", "İslam'da haklar özgürlükler, nelerdir? Dini, mezhebi, etnik, sınıfsal özgürlükler ve bu özgürlüklerin toplumsal barıştaki yeri nedir? Nasıl birlikte yaşanılabilir? Nasıl bir toplumsal düzen oluşturulabilir?" ve "İslami açıdan; Kürt meselesine nasıl yaklaşmalıyız? İslam hukuku ve çözümü açısından ne gibi öneriler ortaya koyabiliriz?" başlıkları tartışılacak.