Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreteri Kofi Annan 80 yaşında hayatını kaybetti.

1938 yılında Gana'da doğan Annan, BM'nin 7'inci genel sekreteriydi.

KOFİ ANNAN KİMDİR?

Kofi Atta Annan, 8 Nisan 1938'de Gana'nın Kumasi şehrinde doğdu. Henry Reginald ve Victoria Annan'ın çocukları olarak, kardeşi Efua Atta ile beraber ikiz olarak dünyaya geldiler. Babası Lever Brothers'da ihracatçılık yapıyordu, ve ailesinin durumu Gana'ya göre çok iyiydi. Bu durumları Kofi'yi 1870'lerde kurulan Mfantsipim yatılı okuluna gönderilmesine yardımcı oldu.

Üniversite eğitimini Gana, ABD, ve İsviçre'de yaptıktan sonra BM'de çalışmaya başlayan Kofi Annan, Birleşmiş Milletler'in değişik branşlarında çalıştı. BM Genel Sekreteri seçilmeden önce, Genel Sekreter Müsteşarlığı yaptı. 13 Aralık 1996'da Boutros Boutros-Ghali'den sonra Birleşmiş Milletler'in yedinci Genel Sekreteri olarak seçildi. 2001 yılında Nobel Barış Ödülü'nü kazandı. Annan, 1 Ocak 2007'de görevini Güney Koreli Ban Ki-moon'a devretti.

2012 yılında Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği temsilcisi olarak 2011-2012 Suriye'de çözüm yolu aranmasına yardım etmeye çalıştı.  2 Ağustos 2012'de Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Kofi Annan'ın Suriye özel temsilciliği görevini bıraktığını açıkladı.