Kayseri Kocasinan Belediyesi’nde 2021 yılının ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Toplamda 21 maddenin gündeme geldiği toplantıda 17'inci madde tartışmalara yol açtı.

Duvar’dan Çağdaş Caner Koçak’ın haberine göre, belediye şirketi olan Kocasinan İmar İnş. Temizlik Danışmanlık Turizm Gıda Tic. A.Ş’nin toplamda 8.908.500 lira olan gecikmiş vergi borçları karşılığında, belediye mülkiyeti olan toplamda 6 adet kamu arazisinin maliye idaresine verilmesine ilişkin madde için Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İyi Parti meclis üyeleri tepki gösterdi.

‘ETİK DEĞİL, HUKUKİ HİÇ DEĞİL’

Söz konusu maddesinin etik ve hukuki olmadığını dile getiren CHP’li Kocasinan Meclis Üyesi Orhan Karakoçluoğlu, ‘‘17 sıra numaralı gündem maddesi tüm karşı çıkışlarımıza rağmen oy çokluğu ile maalesef geçmiştir. Kocasinan İmar İnş. Temizlik Danışmanlık Turizm Gıda Tic. A.Ş isimli belediye şirketimizin, Gevher Nesibe vergi dairesine olan gecikmiş vergi borcuna karşılık, yürürlüğe giren vergi borçlarını yapılandırma yasasından faydalanılarak, mülkiyeti belediyemize ait dört adet cami, bir adet okul ve yine bir adet sağlık merkezi arsası maliye idaresine verilerek geciken 8.908.500 lira vergi borcuna mahsuplaşılmak üzere belediye encümeni yetkilendirilmiştir.’ dedi ve kararın hukuksuz olduğunu iddia etti.

‘MALİYE DE ZARARA UĞRATILIYOR’

Meclis üyeleri olarak belediyenin ve devletin menfaatini koruma sorumluluğunda olduklarını dile getiren Karakoçluoğlu, ticari hiçbir karşılığı bulunmayan ve kamusal statüde olan bu arazilerin borç karşılığı verilmesinin, maliyeyi de zarara uğratacağını söyledi.

 Konunun hukuki boyutunu değerlendiren Karakoçluoğlu; ‘‘Belediye kendi şirketine cari olarak borçlu olsa bile, bir şirkete ait vergi borcu, kamu malı olan taşınmazlar ile mahsuplaşılamaz. Okul, cami, sağlık ocağı gibi kamusal mülkler üretilirken ifraz işlemleri karşılığı gerek vatandaş mülklerinden gerekse vakıf ve hazine taşınmazlarından kesilmek sureti ile ayrılır ve bölge planlarına dahil edilir. Yani okul, cami, sağlık ocağı, park gibi parseller esasında vatandaş ve devlet mülkü olarak görülmelidir. Bir şirket borcuna karşılık devredilmesi veya mahsuplaşılması dolayısıyla ticarete konu edilmesi doğru değildir’’ şeklinde konuştu.

‘SAYIŞTAY BU DURUMU USULSÜZLÜK OLARAK DEĞERLENDİRİR’

Bir Sayıştay denetimi yapıldığında, bu durumun usulsüzlük olarak değerlendirileceğini belirten Karakoçluoğlu, ‘‘Türkiye Cumhuriyeti vergi dairesi bir kamusal alan olan taşınmazları vergi borcuna karşılık mahsup olarak kabul ediyor ise, hazineyi zarara sokma suçuna ortak oluyor demektir. Sayıştay, Meydana gelen kamu zararına, gündem maddesine evet diyen meclis üyelerine ve maliye mensuplarına rücu kararı vermelidir. Şayet iktidar bizdendir, bir şey olmaz düşüncesi hâkim ise, bilinmeli ki hiçbir iktidar sonsuz ve baki değildir.’’ ifadelerini kullandı.