Kars Belediyesi’nin MHP’li yönetimi döneminde Sayıştay raporlarına yansıyan birçok usulsüzlük yer alıyor.

Sayıştay’ın raporunda MHP döneminde yapıldığı ancak HDP yönetiminin yaptığı inceleme sonrası yapılmadığı ortaya çıkan yol ve kaldırım çalışmaları ile ilgili detaylar, belediyeye ait işyerlerinin ihale yapılmadan kiraya verilmesi, belediyenin kiraya verdiği varlıklarının belediyenin hesaplarında yer almaması, kesin kabulü yapılmayan işlerle ilgili ödemelerin düzenlendiği, belediyenin şirketlere borçlandırıldığı ve belediye kasasından şirketlere ödemeler yapıldığı bilgileri yer aldı.

BELEDİYE ŞİRKETLERE BORÇLANDIRILMIŞ

Raporun en önemli noktalarından biri olan kesin hak edişi yapılmayan işlerle ilgili belediyenin borçlandırılması.

MHP’li yönetim döneminde ihale edilerek yapıldığı belirtilen ancak HDP’li yönetimin yaptığı inceleme sonrası aslında birçok işin yapılmadan kesin kabulünün yapılmasına ilişkin hususlar Sayıştay raporuna yansıdı.

Raporda “Kars Belediyesi 2018 yılı yapım işlerinin incelenmesi neticesinde, yapımı süren bazı maddi duran varlıklar için yapılan her türlü madde ve malzeme ile işçilik ve genel giderlerin yapılmakta olan yatırımlar hesabı yerine giderler hesabı yerine kaydedildiği görülmüştür. Bahse konu bu uygulama sebebiyle, söz konusu yapım işlerine ilişkin geçici kabul işlemleri tamamlanmasına rağmen ilgili maddi duran varlık hesaplarına 'Yapılmakta olan yatırımlar hesabından’ aktarım yapılamamıştır. Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin yukarıda bahsi geçen hükümlerine aykırı bu uygulamalar neticesinde; kurumun 2018 yılı mizanında yapılmakta olan yatırımlar hesabında 13 milyon 712 bin 826 TL tutarında eksik yer almaktadır” belirlemeleri yer aldı.

İHALE YAPILMADAN TAŞINMAZLAR KİRAYA VERİLMİŞ

Raporda yer alan başka bir konu ise belediyeye ait taşınmazların ihaleye verilmeden sadece encümen kararıyla kirayı verilmesi.

Raporda bu durumla ilgili de şunlar yer aldı; “Burada yapılan işlem fuzuli işgal nedeniyle, geçmişe dönük işgal tazminatı, bir malın sahibinin ya da idarenin izni dışında kullanılmasıdır. Kars Belediyesi taşınmaz kiralamaları incelemesi sonucunda; 10 adet taşınmazdan, Encümen Kararı ile ecrimisil takdir edilerek kira alındığı belirlenmiştir. Sonuç olarak kira, devlet mallarının bir idare şeklidir. Ecrimisil ise işgalden dolayı, geçmişe dönük tazminattır. Gerek ilk kez kiralanan, gerekse daha önce kira ihalesi yapılan taşınmazlarda ihale süresi bittiğinde, bu taşınmazların açık teklif usulüyle ihale yoluyla kiralamalarının gerçekleşmesi gerekmektedir.”

BELEDİYE USULSÜZLÜKLERİ YARGIYA TAŞIYOR

Sayıştay raporunu değerlendiren Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen, raporda yer alan birçok konu ilgili göreve geldiklerinden itibaren zaten kamuoyuna açıkladıklarını ifade ederek, Sayıştay raporlarında yer alan tüm usulsüzlüklerle ilgili yargı süreçlerin devam ettiğini söyledi.

MA’dan Adnan Bilen’in haberine göre Bilgen, “Eski dosyalara daha hızlı nüfuz etmemiz gerekiyor. Daha önceki yönetim tarafından yapılan birçok iş aslında ihaleye çıkması gerekirken ihaleye çıkmadan bazılarına verilmiş. Birçok alım da yine hukuka aykırı bir şekilde yapılmış. Tüm bu dosyalarla ilgili denetimler yapıyor ve yargıya gidiyoruz. Neredeyse tüm işler ‘kurcalanmazsa bir şey çıkmaz’ mantığıyla yapılmış. Ama biz kurcaladıkça çok daha farklı şeyler ortaya çıkıyor. Anlamış olduk ki Kars Belediyesi’nde uzun yıllar sürecek bir denetimin olacağı ortadadır. Seçildiğimizden günden bugüne kadar bu usulsüzlükleri ortaya çıkarmaya çalışıyoruz ama onlarca yılın biriktirdiği usulsüzlüklerin bitirilmesine gücümüz ve zamanımız yetmedi” dedi.

‘SEÇİMDEN BİR GÜN SONRA BİLE USULSÜZLÜK’

31 Mart seçimin yapıldığı günün ertesi yani 1 Nisan sabahında bile belediye yönetiminin kat artırımı ile ilgili bir evrak düzenlediğini belirten Bilgen, “1 Nisan gerekli evraklar tamamlanmamış ve belli ki birilerine bir kar sağlanmak için imzalanmış. Bu evrakı imzalayanlar başka bir yönetimin belediyeye kazandığını bilmiyorlar mıydı?  Yani sadece bu değil birçok konuda usulsüzlükler var. Mesela belediye yönetimin kullandığı telefon ve hatları vardı. Biz geldiğimizde bu hatlar ortada yoktu. Araştırdık ve bize aslında böyle bir şeyin olmadığı söylendi. Ancak derin bir araştırma yaptıktan sonra 25 hat ve telefonun olduğunu tespit ettik. Bunu öğrenmek bile bizim iki ayımızı aldı. Bu nedene tüm usulsüzlüklerin ortaya çıkması uzunca bir zamanımızı alacaktır” ifadesinde bulundu.