KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın sağlık sorunlarına ilişkin  AKP'nin kendilerini ve duyarlılık çağrılarını dikkate almadığını söyleyerek, bu tutumu sert bir dille eleştirdi. KCK, son yolladıkları mektubun heyetlerin düzenli olarak İmralı'ya gidememesinden ötürü Öcalan'a ulaşmadığını da aktararak, hükümete 'Son kez uyarıyoruz' dedi.

ANF'de yer alan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı’nın açıklamasında, çözüm sürecinin kritik bir aşamaya geldiği söylenerek, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın sağlığının tehlikeli bir boyuta ulaştığı ve daha önce konuya ilişkin olarak hükümete yapılan duyarlılık çağrıları hatırlatıldı.

'AKP'NİN TUTUMUNA KAYGIYLA YAKLAŞIYORUZ'

"Bugüne kadar yüzlerce sivil toplum örgütü, onlarca basın açıklaması ve mitingde Önder Apo’nun sağlık sorununa dikkat çekmiş, acil olarak bağımsız bir sağlık heyetinin adaya giderek, Önder Apo’yu kapsamlı bir muayeneden geçirme talebinde bulunmuştur," denilen açıklamada, Bugüne kadar hükümet tarafından hiç bir açıklama yapılmadığı belirtilerek, heyetlerin çağrısına olumlu ya da olumsuz bir yanıt verilmediği kaydedildi.

Açıklamada, "Hükümetin, çözüm konusunda samimiyeti hareketimiz, halkımız ve demokratik kamuoyu tarafından ciddi anlamda sorgulanır ve kuşku duyulur hale gelmiştir," denildi.

Suriye Kürdistanı'ndaki (Batı Kürdistan-Rojava) çatışmaların da anımsatıldığı açıklamada, AKP'nin Kürtlerin buradaki kazanımlarını 'tasfiye çabası' içinde olduğu söylendi ve AKP'nin tutumlarına kaygıyla yaklaşıldığı belirtildi.  

Açıklamada devamla Öcalan'a gönderilen mektubun eline ulaşmadığı belirtilerek şunlar kaydedildi:

‘GÖNDERDİĞİMİZ MEKTUP ULAŞTIRILMADI’

"Çözüm sürecinin bir gereği olarak Önder Apo ile daha fazla görüşme imkanının yaratılması,  sadece BDP heyetinin değil, farklı heyetlerin de Önderlikle görüşmesi gerekirken, gelinen aşamada 15 günde bir yapılması gereken BDP heyet görüşmelerinin dahi zamanında yapılmaması,  gönderdiğimiz mektubun Önderliğe henüz ulaştırılmaması süreci yeniden tartışmayı gündemimize koymaktadır. Sürecin ikinci aşamasının 1 Hazirandan itibaren geçerli olduğu bilinmesine rağmen hala bu konuda somut tek bir adım atılmış değildir. Bu konuda AKP kendi üzerine düşen görevleri yerine getirmediği gibi, Önderlikle yapılan olağan görüşmeleri de son derece keyfi bir tutumla erteleyebilmektedir. Bunun kabul edilmeyeceği ise çok açıktır.

‘AKP HÜKÜMETİ SÜRECİ SABOTE ETME ÇABASI İÇİNDE’

Öte yandan Kuzey Kürdistan’ da yoğun karakol ve baraj yapımıyla birlikte, koruculaştırma politikası, hava keşif çalışmaları tüm hızıyla sürmektedir. Önderliğin sağlık kontrolü için hala bir heyetin adaya gitmemiş olması, BDP heyet görüşmelerinin belirlenen 15 günlük sürede yapılmıyor olması, Rojava devrimini boğma ve tasfiye hesapları yan yana getirildiğinde,  AKP hükümetinin süreci sabote etme çabası içinde olduğu çok açıktır. Durum buyken başbakan, sözcüleri ve basın, süreci sabote etmeye doğru götüren tutumlarını görmezden gelerek, tersinden hareketimizi suçlamaya devam etmektedirler."

SON KEZ UYARIYORUZ

Açıklamada son olarak, "Biz hareket olarak son kez AKP hükümetini uyarıyoruz.  Tüm halkımız ve kamuoyu tarafından belirttiğimiz konularda en kısa zamanda somut adımların atılmaması halinde,  sürecin ilerlemeyeceğini ve bundan da AKP hükümetinin sorumlu olacağının bilinmesini istiyoruz," denilirken, Öcalan'ın sağlık, güvenlik ve özgürlük koşulları için 'serhıldan'ın yükseltilmesi çağrısı da yapıldı.