Silvan İlçe Jandarma Komutanlığının, çatışmalarda yaşamını yitirenlerin ailelerini arayarak, "Mezar taşlarını kıracaksınız, kırdığınız taşların fotoğrafını çekip bize göndereceksiniz. X, W, Q harflerini sileceksiniz” dediği ve karakola çağrılan bazı yurttaşların darp edildiği öğrenildi. 

Diyarbakır Silvan İlçe Jandarma Komutanlığı, çatışmalarda yaşamını yitirenlerin ailelerini telefonla arayarak veya karakola çağırarak, mezar taşlarının kırılmasını ve Kürtçe alfabede olan X, W, Q harflerinin silinmesini istedi. İlçeye bağlı Sağlık, Şanlı (Kureşa) ve Mirali (Miraliya) mahallelerinde bulunan mezarlıklardaki 3 HPG’linin aileleri ve mahalle muhtarlarının, dün karakola gittiği ve karakol komutanının, ailelerden çocuklarının mezar taşlarını sökmeleri yönünde tehdit edildiği belirtildi. 

KÜRTÇE HARFLERİN SİLİNMESİNİ İSTEDİ

Karakol komutanı, mezar taşlarında sadece yaşamını yitiren HPG’linin kimlikteki ad ve soyadı dışında başka isim ve unvanın kabul edilmeyeceğini, mezar taşlarında “X, W, Q” gibi Kürtçe harflerin ise silinmesini istedi.

‘TAŞLARI KIRIN, FOTOĞRAFLARINI ÇEKİN’

Karakola çağrılan aileler, bu durumu kabul etmeyeceklerini belirtmesi üzerine bazı kişilerin burada darp edildiği kaydedildi. Karakol komutanının, hem telefonla hem de bizzat karakola çağırarak uyardığı ailelere, “Mezar taşlarını kıracaksınız. Aksi halde biz mezarları kökünden söküp oradan çıkarırız. Mezar taşlarını kırdıktan sonra bize fotoğraf göndereceksiniz” dediği belirtildi.

Duruma tepki gösteren ailelerden bazılarının, HPG’lilere ait olan mezar taşlarının askerler tarafından tahrip edilmemesi için yerinden söküp değiştirdiği öğrenildi.

MECLİS’E SORU ÖNERGESİ

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel de, konuyu Meclis’e taşıdı. Her toplumda, her kültür ve inanışta cenazeye saygının ahlaki ve insani olduğunu hatırlatan Güzel, “Bu tür saldırılar gerek ulusal gerekse de uluslararası hukuka göre ‘insanlık suçları’ kapsamında değerlendirilmektedir” dedi. Güzel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yanıtlaması için şu soruları sordu: “Silvan’da yaşanan söz konusu insanlık dışı olaydan haberdar mısınız? Jandarma tarafından, ailelere kendi çocuklarının, yakınlarının mezar taşlarını yıkıp fotoğraflarının çekilerek kendilerine gönderilmesi şeklinde verilen talimat hangi ahlaka, hangi yasaya, hangi hukuka dayanmaktadır? Mezar taşlarında yer alan Kürtçe ifadeler nedeniyle insanlık dışı bir yöntem ve yaklaşımla ailelere kendi çocuklarının mezarını yıktırma yönünde verilen talimatın insani, ahlaki, hukuki bir izahatı var mıdır? Söz konusu durumun dünya tarihinde eşine benzerine rastlanır bir örneği var mıdır? Söz konusu talimatla ne amaçlanmaktadır?”

Kaynak: MA