ENİS TAYMAN / Radikal

 

Yüzleşme Derneği 25-26 Şubat tarihlerinde (bugün ve yarın) İstanbul’da ‘Resmi İdeoloji ile Yüzleşiyoruz’ sempozyumu düzenleyerek Kemalizm’i tartışmaya açtı. ( Ayrıntılı program >>> )

 

Taksim Hill Hotel’deki sempozyumda tartışılacak konular şu şekilde belirlendi: Yargının Resmi İdeolojisi, Siyaset ve Resmi İdeoloji Kemalizm ve Sol Siyaset, Kemalizm ve Sağ Siyaset. Medya ve Resmi İdeoloji, Kürt Sorunu ve Kemalizm, Sünni Müslümanlar ve Kemalizm, Aleviler ve Kemalizm, Azınlıklar ve Kemalizm.

 

İki gün sürecek sempozyumun katılımcı kitlesi hayli geniş. Dindarlardan, azınlıklara, yargıdan medyaya pek çok önemli isim bir araya gelecek. Radikal, sempozyumun düzenlenmesinden büyük emeğe geçen iki isim, Yüzleşme Derneği Başkanı Cafer Solgun ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Bekir Berat Özipek’le konuştu.

 

SORUNLARIN KAYNAĞI

Solgun, yalnızca Kemalizm değil bir görüşün bir devlet ideolojisi haline getirilmesine karşı olduğunu belirtirken, “Bizi bir arada tuttuğu iddia edilen resmi ideoloji canımızı yakan sorunların kaynağıdır. Kürt inkarı, Alevileri yok saymak, devlet tipi Müslümanlık bizi bir arada tutan etmenler değildir” dedi. Yeni anayasa çalışmalarına da değinen Solgun, “Resmi ideolojiden arındırılmamış olan, temel ilkesi insan hak ve özgürlükleri olmayan bir anayasa meşru olmayacaktır” görüşünde.

 

Berat Özipek ise resmi ideoloji için, “Çeşitliliğin ve çoğulculuğun üstüne beton döktü” dedi. Asıl sorunun Kemalist ideolojinin içeriği olmadığına değinen Özipek, “Asıl sorun, onun yarışan ideolojilerden biri olmayıp resmi ideoloji olması. Yani kısaca, iyi resmi ideoloji olmaz” dedi.