Elazığ 1. Asliye Ceza Mahkemesi 2,5 yıldır İtalya’da yaşayan müzisyen vicdani retçi Mikail Şimşek için İtaya mahkemesine ifadesinin alınması konusunda başvuruda bulundu.

Türkiye’de vicdani reddin yasal bir karşılığının olmaması ve özellikle de 2O15 tarihinden bu yana Türkiye’de artan baskılardan dolayı birçok vicdani retçi Türkiye’yi terk ederek Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşamaya başladı.

Elazığ 1. Asliye Ceza Mahkemesi şu ifadelere yer verdi: “Sanık Mikail Şimşek'in Baskil İlçe İdare Kurulu'nun 25/12/2013 tarih ve 136 sayılı kararı ile yoklama kaçağı kalmak suçundan hakkında verilen idari para cezasının 07/01/2014 tarihinde usulüne uygun olarak tebliğ edilerek kesinleşmesinden sonra, geçerli bir özrü olmaksızın, yoklamasını emsallerinin son celp döneminin son gününden sonra yaptırmadığı, bu duruma dair herhangi bir yasal mazeret oluşturacak şekilde herhangi bir belge de ibraz etmediği ve 19/08/2016 tarihinde kolluk tarafından yakalandığı, tüm dosya kapsamı değerlendirildiğinde 10/04/2016-26/06/2016 tarihleri arasını kapsayan şekilde yoklama kaçağı kaldıktan sonra yakalanan sanığın üzerine atılı suçu işlediği anlaşılmakla, bu nedenle mahkememizce yargılamasının yapılması istenilmiştir”

Durumu şaşkınlıkla karşılayan Mikail Şimşek, “Bu durumda ben şimdi ne diyeceğimi de bilmiyorum. Hem vicdani redde dair altına imza attığın uluslararası yasalara uymayacaksın ve hem de başka bir ülkeden kendin için yardım talebinde bulunacaksın. Türkiye de İtalya gibi Avrupa Konseyi ülkesi, İtalya’da vicdani ret yasası var, Türkiye’de yok. Olmadığı için, zorunlu askerliğe dair baskılardan dolayı başka bir ülkede yaşamaya başladım. Şimdi de «bu insan asker kaçağıdır, benim yerime siz ifadesini alın» diyor. Hadi Türkiye tamam. Şimdi ben asıl İtalya’nın ne yapacağını merak ediyorum. İzleyip göreceğiz” diye konuştu.

Buna benzer bir uygulama ya da Türkiye’nin bir Avrupa ülkesinden böyle bir talebi olmamıştı. Gelişmeleri vicdani retçiler ve bu alanda çalışan hukukçular yakından izleye devam edecekler.

Haber: Ercan Jan Aktaş