İstanbul Kent Savunması, Galataport olarak bilinen Salıpazarı Kruvaziyer Limanı Projesi'nin ÇED toplantısını yaptırmadı.

Grup, Doğuş Grubu'nun 2013'te ihalesini aldığı Galataport projesinin Çevre Etki Değerlendirme toplantısını Karaköy Yolcu Salonu'nda protesto etti.

İstanbul Kent Savunması adına Zerrin Bayraktar’ın okuduğu basın açıklamasında projenin Karaköy sahilinin büyük bir bölümünü özelleştirerek halka tamamen kapatacağını belirtti.

Açıklamada başta kıyı olmak üzere, Beyoğlu’nun yaşam değil sermaye odaklı dönüştürülmesine karşın halka topyekün ve bütünlüklü bir mücadele çağrısında bulunuldu.

Melike Futtu'nun Bianet'te yer alan haberine göre Bayraktar, 10. İdare Mahkemesi'nin Beyoğlu'nun koruma amaçlı imar planlarını 2013'te iptal ettiğini hatırlattı. İptal kararının bilirkişi raporunda projenin Beyoğlu'nu olumsuz etkileyeceğine dikkat çekilmişti.

Basın açıklamasının ardından toplantı salonuna giren İstanbul Kent Savunması “Sermaye defol, Beyoğlu bizim!”, “Galataporta geçit yok!", "Beyoğlu halkı bu planda yok” sloganlarıyla toplantıyı açtırmadı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilisi Mehmet İleri, protestoda dile getirilen taleplerin gerçekleştirileceğine dair bir tutanak yazdı ve imzaladı.

İleri’nin tutanakta “ÇED toplantısı gerçekleştirilememiştir” ifadesini kullanmasının ardından, Avukat Can Atalay bu ifadenin “toplantıyı açamadık” olarak değiştirilmesini talep etti

Kullanılan ifadenin değiştirilmemesi ve tutanağın yurttaşlara duyurulmamasını ardından, Atalay hukuken kağıttan örnek verme zorunluluğunu ve yetkililerin gereğe aykırı tutanak düzenlediğini vurguladı. Tutanağın nüshasının kamuoyu ile paylaşılmamasının ardından İstanbul Kent Savunması adına yeni bir tutanak hazırlandı. Halkın tutanağı imzalamasının ardından protesto sona erdi.

Galataport projesi ihalesini 2013’te 702 milyon dolarlık teklifle Doğuş Grubu kazanarak işletme hakkının 30 yıllığına almıştı.

Karaköy ve Salıpazarı’nın değiştirecek proje oteller, ofis alanları, restoran ve mağazalardan oluşuyor. Proje kapsamında kültür varlığı olarak tescilli TDİ Genel Müdürlük binasının, yolcu terminali ve Çinili Han’ın otele, Paket Postanesi’nin de mağaza ve restorana dönüştürülmesi öngörülüyor.