Suriye’de nesli tükenme tehlikesi altındaki kızıl akbaba “casus kuş” zannedildiği için vuruldu. Oysa üzerinde sadece coğrafi koordinatlarını takip etmek için takılmış bir çip bulunuyordu.

Türkiye’de haber ajansları ve birçok haber sitesi de bu olayı “casus kuş vuruldu” başlığı ile verdi.

Habere göre Suriye'nin İdlip kırsalında bulunan ÖSO birliklerinin kuştan şüphelenip vuruyor. Üzerinde de kamera ve çip olduğunu iddia ediyorlar. Kuşun İsrail menşeili olduğunu gördükleri için de “casus” olduğuna kanaat getiriyorlar.

Nilay Vardar'ın Bianet'te yer alan haberine göre kuşların ve diğer bazı hayvanların İsrail ajanı oldukları gerekçesiyle vurulması ya da bir süre alıkonulması münferit bir durum değil.

Türkiye’de Edirne, Elazığ ve Antep’te farklı zamanlarda iki kızıl akbaba, bir arı kuşu ve bir kerkenez, İsrail ajanı olduğu gerekçesiyle incelemeye alınmıştı. İsrailli yetkililer konuyla ilgili “kuşumuz ajan değil” açıklaması bile yapmıştı.

Hatta 2016 yılında İsrail ve Lübnan arasındaki “casus kuş” krizi için araya Birleşmiş Milletler girmek zorunda kalmıştı.

WWF: ÇİPLER KORDİNAT BİLGİSİ VERİYOR

WWF’den Projeler Bilimsel Danışmanı ve ekolog Kerem Ali Boyla, bianet'e yaptığı açıklamada Türkiye, Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan gibi ülkelerde kuşların İsrail casusu olduğu iddiasının çok yaygın olduğunu söyledi.

“Birçok ülkede kuşların İsrail ajanı olduklarına inanılıyor. Enflasyonu bile İsrail’in yükselttiğine inanılan bir anlayış içinde böyle bir paranoya var. Şehir efsanesi olarak dolaşıyor. İsrail’de de çok dalga geçilen bir mevzudur bu. Ancak maalesef bu saçma sapan iddia nedeniyle nesli tehlike altındaki kuşları vuruyorlar.

“Oysa kızıl akbaba gibi tehlike altındaki kuşların nereye gittiklerini izlemek için çipler takılıyor. Eskiden halkalar takılırdı. Bunların vericisi yoktu, halkayı takar doğaya bırakırdınız. Bir daha aynı kuştan haber alma ihtimaliniz beş yüzde bir. Ancak gelişen teknolojiyle birlikte uydu vericili çipler takılmaya başlandı. Kuşların coğrafi koordinatlarını topluyor. Cep telefonundaki GPS gibi. Cep telefonu şebekesine bağlanıyor ve 50 ülkeden bilgi alınabiliyor. Nereye göç ediyor, nerede besleniyor, bunlar kayıt altına alınıyor.

"Üstünde de güneş paneli var şarj etmesi için. Hatta bazen bulutlu havalarda sinyali kesilince öldüler mi diye telaşlanıyoruz, sonra güneş açınca yeniden sinyal alıyoruz. Kamera ya da ses kayıt cihazları yok.

'KUŞLARIN POLİTİK SINIRI YOK'

“Söz konusu haberdeki kızıl akbaba  Golan tepelerinde ürüyor ve koruma altında. İsrail ve Türkiye’de sayıları çok azaldı. Türkiye’de 150-200 çift var. Popülasyonu aslında çok karışık. Çünkü İsrail’den çıkıyor, Hatay’dan Isparta’ya gidiyor, beş ay orada kalıyor. Sonra İsrail’e geri dönüyor, sonra yine İstanbul üzerinden Sırbistan’a gidiyor. Kışın gene Suudi Arabistan’a, İsrail’e gidiyor. Akışkan bir durum var. Sonuçta kuşların politik sınırları yok.”

TÜRKİYE'DEN İSRAİL AJANI KUŞ HABERLERİ:

2011 Ocak Edirne: Edirne’de çiftçilik yapan Ahmet Suvatlar tarafından yaralı bulunan akbaba, tedavi altına alındı. Bacağında demir bilezik takılı olan ve kanatlarında ’K06’ yazan akbabayı gören vatandaşlar, "Bu akbaba kesin İsrail ajanıdır. Bizi havadan izliyordur. Aman dikkatli olalım" dedi. Edirne Çevre ve Orman Müdürlüğü durumu bakanlığa bildirdi, akbaba daha sonra doğaya salındı.

2011 Aralık Edirne: Edirne'nin Uzunköprü İlçesi'nde askeri birliğe kanadında ve ayağında 'K07' yazan kızıl akbaba düştü. Geçen sefer tecrübe kazanıldığı için akbaba bu sefer ajan sanılmadı. Bir süre sonra doğaya salındı.

2012 Mayıs Antep: Antep’te arıcılık yapan vatandaşlar, ayağındaki demir halkada seri numarasıyla birlikte ‘Israel Tel Aviv’ yazılı ölü bir ‘arıkuşu’ buldu. İl Tarım Müdürlüğü’ne teslim edilen kuşun incelenmesinin ardından ‘casus’ olacağı endişesiyle Emniyet’e bilgi verildi. Antep Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Akif Aslanpay ise şu açıklamada bulundu: “Bu kuşun burnu diğerlerinden çok farklı ve çok açık. Emniyete bilgi verdim. İstihbarattan polisler gelip alacak. Ses ve görüntü amaçlı kullanılmış olabilir. Söz konusu İsrail ise bunu yapabilirler” dedi.

2013 Temmuz Elazığ: Elazığ'da köylüler ayağında İbranice yazılar yazılı halka bulunan kuş yakaladı. Kuş casusluk faaliyetinde kullanıldığı düşünerek Kaymakamlığa teslim edildi. Kuşun çekilen rönetgen filminin üzerine ’İsrail ajan’ yazılması dikkat çekti. Kerkenez, Harput Buzluk Mağaraları Mevkii’nde doğaya salındı.