Çeviri: Güldane Kılıç

IŞİD’ten kaçarak, Türkiye’ye sığınan Stefhan Arsitidou, Bangledeş kökenli İngiliz vatandaşı eşi ve Amerikan vatandaşı Kery Klemen ile birlikte IŞİD üyesi olduğu iddiasıyla Kilis’te gözaltına alındı.

Şu an 23  yaşında olan  ve en son Kıbrıs’ta görülen Stefhan Aristidou ‘dan Nisan 2015’ten beri haber alınamıyordu.

Aristidou, Skynews baş muhabir Stuart Ramsay ile mart ayında yaptığı telefon görüşmesinde Türkiye’ye teslim olmadan önce Suriye’de yaşadıklarını anlattı. 

Musul’da ki “Tövbe Kampı”ndan kaçısını ve kurtulma hikayesini anlatan Aristidou , “Suriye’ye şer’i hükümlere uygun, İslami bir yaşam kurmak için gittim, IŞID ve kurmaya çalıştığı sistem hakkında bilgi sahibi değildim. Ben oraya savaşmak için gitmedim, ben bir savaşçı değilim” dedi.

IŞID’ten kaçanların ve savaşmayı kabul etmeyenlerin cezalandırıldığını savunan Aristidou, “Tövbe kampı”na gönderildiğini iddia etti.

Savaşmayı reddedenlerin 'Tövbe Kamplarına' gönderildiğini belirten Aristidou, kamplarda, "burası bir deneme alanı değil, biz burada size istediğimizi yaparız, buradan kaçma şansınız yok”  denilerek tehdit edildiğini, bu kamplarda her türlü tehdit, şantaj ve  işkence ile savaş karşıtlarının savaş alanına geri dönmeye ikna edilmeye çalışıldığını  öne sürdü.

'TÜRKİYE'NİN RAKKA'DAKİ AMACI'

Türkiye’nin IŞİD  ile mücadelesine de değinen Aristidou, Türk siyasi otoritelerinin, Suriye’de herhangi bir grupla savaşmak veya mücadele için orada olmadığını savunarak, Türkiye’nin amacının, İŞID’in başkent ilan ettiği Rakka’ya yerleşmek olduğunu, ileri  sürdü.

IŞID’ın kontrolü altındaki bölgede 2 yıldan fazla zaman geçirdiği belirtilen Aristidou savaşmak için orada olmadığının altını ısrarla çizerek, "bundan sonra ki tek amacım hayatımı yeniden kazanmak" dedi

IŞiD faaliyetlerine katıldığının tespit edilmesi durumunda Aristidou 15 yıl hapis cezasına mahkum olabilir. İngiltere’ye dönmesi durumunda ise İngiltere Terör İle Mücadele Mevzuatı gereği daha derin bir kovuşturmaya tabi tutulacak.

Öte yandan, İngiltere Dışişleri Ofisi’nden bir sözcü, bir İngiliz vatandaşının Türkiye -Suriye sınırında gözaltına alınmasının ardından Türk makamları ile temas halindeyiz dedi.

STEFAN ARİSTİDOU KİMDİR?

Kuzey Londra'nın Gordon Tepesi, Enfield de  büyüyen Aristidou boşanmış bir ailenin çocuğu. İngiltere’de terapist olan annesi Maria ve bir petrol şirketinde çalışan kız kardeşi Stasia ile birlikte 20 yıldır aynı evde yaşıyordu.  Babası annesinden boşandıktan sonra Londra’ya taşınmış.

Komşuları Aristidou’nun annesi ve kız kardeşi ile ingiltere’de yaşadığı evini terk edip Kıbrıs’a gitmeden  önce camiye gidip gelmeye başladığını ve islami kıyafetler giydiğini söylüyor. Başka bir komşusu ise, “Stefhan sessiz, içine kapanık ve mütevazi bir çocuktu” diye ekliyor.

 Çok sayıda yabancı IŞİD savaşçısı ve sempatizanı  kaçarak ,Türkiye’ye giriş yapmaya çalışıyor. İngiltere’den yaklaşık 850 kişinin El- Nusra, IŞİD ya da diğer cihadist gruplarla birlikte mücadele etmek için Suriye ve Irak’a gittiği belirtiliyor. Bazı grupların cihadist örgütlere katılmak için değil, Devlet Başkanı Başar Esad’a karşı başlatılan iç savaşa destek vermek Suriye’ye gittikleri belirtiliyor. Bu savaşçıların yarısının İngiltere’ye döndüğü, yaklaşık olarak 200 kişinin de çatışmalarda öldüğü ifade ediliyor.