IŞİD'in Şengal’e saldırmasıyla örgütün eline geçen kadınlardan Şehnaz Elyas Murad, 6 ay önce kaçmayı başardı. Şu an Silêmanî mülteci kampında kalan Murad, IŞİD'in elindeyken neler yaşadığını JINHA muhabiri Newroz Dijwar'a anlattı. Aradan 6 ay geçmiş olmasına rağmen yaşadıklarını hala unutamadığını ifade eden Murad, “Köle olarak satıldık, çocuklarımız gözlerimizin önünde öldü” dedi.

"MÜSLÜMANLIĞA ZORLUYORLAR"

Şengal’in Solak Köyü’nden 10 aile ile birlikte esir düştüklerini belirten Murad, IŞİD tarafından Müslüman olmaya zorlandıklarını kaydetti. IŞİD'in köylerine girmesinden sonra yaşadıklarını anlatan Murad şunları söyledi:

“Köye ilk girdiklerinde bize bir şey yapmayacaklarını söylediler. Bizi Müslüman olmaya zorladılar. ‘Müslüman olmazsanız sizi öldürürüz’ dediler. Birkaç aile Müslüman olmayı kabul etti. Ama ona rağmen de işkence gördüler. Bazı erkekleri öldürdüler, hepimizin gözü önünde. On aile esir düştük. Bizi Telafer’e götürdüler. Benim de 20 günlük çocuğum yanımdaydı. Ne yemek ne de su vardı. Çeteler gelip içimizden istediği kadını alıp götürüyordu. Benim de kız kardeşimi götürdüler. Bir daha haber alamadım ondan.”

"TOPRAKLARIMIZDA KALACAĞIZ"

IŞİD'in elinden kurtulduktan sonra kimsenin kendileriyle ilgilenmediğini belirten Şehnaz, ziyarete gelenlerin olduğunu, ancak kimsenin nasıl olduklarını sormadığını söyledi. Tek isteklerinin, örgütün elinde kalan insanların kurtarılması olduğunun altını çizen Şehnaz, “Bana ‘Seni Almanya’ya gönderelim’ dediler. Ben kabul etmedim. Bunu doğru bulmuyorum. Kadınlarımızı kendi topraklarından koparmak istiyorlar. Hiçbir yer insanın kendi toprağı kadar güzel değildir. Burada kalacağız, yaşadıklarımızı burada aşacağız” diye konuştu.

DÜNYAYA SESLENDİ

IŞİD'in insanlık dışı işkencelerine maruz kaldıklarını dile getiren Murad, örgütün kendilerini köle gibi çalıştırdığını, ayrıca yaşadıkları koşullarda çocuklarını yatıracak bir yerin dahi olmadığını belirtti. Birçok çocuğun açlıktan, hastalıktan öldüğünü aktaran Şehnaz, kaçmaya çalışanların ise herkesin önünde işkence edilerek katledildiğini anlattı.

“Orada yaşadıklarımı asla unutmayacağım” diyen Murad, kendi kaçışını ise şöyle anlattı:

“26 kişiyle birlikte kaçtık. Üç gün boyunca yolda kaldık. Akşamları yürüyorduk gündüzleri ise yatıyorduk. Günlerce aç yürüdük. Babam, abim ve birçok akrabam hala DAİŞ’in elinde. Yaşıyorlar mı, öldüler mi, bilmiyoruz. Bütün dünyaya sesleniyorum: İnsanlarımızı kurtarın o çetelerden.”