İngiltere'nin Birleşmiş Milletler (BM) daimi temsilcisi, bir İngiliz petrol tankerinin İran tarafından alıkonulmasını BM Güvenlik Konseyi'ne taşıdı.

İngiliz temsilci, BM Güvenlik Konseyi'ne sunduğu mektupta "Uluslararası hukuk, seyir hakkının engellenmemesi gerektiğini vurguluyor, bu nedenle İran'ın hareketi yasadışı bir müdahaledir" ifadelerine yer verdi.

Mektupta petrol tankerinin alıkonulduğu esnada Umman karasularında olduğu belirtildi.

İngiliz hükümetinden yapılan açıklamada da İran'ın Hürmüz Boğazı’nda seyir halindeki "Stena Impero" adlı petrol tankerine el koyması "düşmanca bir hareket" olarak nitelendi ve bu "yasa dışı müdahalenin" uluslararası hukuka aykırı olduğunu kaydedildi.

YAPTIRIM AÇIKLAMASI

İngiltere Savunma Bakan Yardımcısı Tobias Ellwood, İran ile yaşanan tanker krizi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Ellwood, bölgeye askeri ekipman desteği sağlanacağını, Hürmüz Boğazı'nı açık tutmak ve güvenliği sağlamak için İngiltere'nin bölgeye askeri güç gönderme konusunda kararlı olduğunu söyledi.

"İran'a yaptırım uygulanacak mı?" sorusuna cevap veren Ellwood, "Tüm seçenekleri değerlendiriyoruz" dedi.

NATO'DAN AÇIKLAMA

NATO, İngiliz tankerlerinin Hürmüz Boğazı'nda İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından alıkonulmasını kınayarak, yaşananların uluslararası seyrüsefer özgürlüğüne 'açık bir meydan okuma' teşkil ettiğini söyledi.

Bir NATO sözcüsü, Hürmüz Boğazı'nda yaşanan gerilime ilişkin resmi bir açıklamada bulundu.

Sözcü, "Hürmüz Boğazı'ndaki iki ticari geminin alıkonulmasını kınıyoruz. Bu uluslararası seyrüsefer özgürlüğüne açık bir meydan okumadır. İran'ı derhal gemileri ve mürettebatını serbest bırakmaya çağırıyoruz" dedi.

"İngiltere, önceliklerinin diyaloğu ve diplomasiyi kullanarak durumu ele almak olduğunu açıkça belirtti" diyen sözcü, şöyle devam etti:

"NATO, bu durumu çözmek için tüm diplomatik çabaları desteklemektedir. Tüm müttefikler, İran'ın istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerinden endişe duymaya devam ediyor."

NE OLMUŞTU?

İran Devrim Muhafızları, Hürmüz Boğazı'nda seyreden İngiliz tanker gemisine el koyduğunu duyurmuş, etkilerin yaptığı açıklamada; tanker gemisinin takip sistemini kapattığı, dolayısıyla İran tarafından yollanan sinyalleri alamadığı ve yanlış rotaya girdiği bildirilmişti. Bunun ardından İngiliz Savunma Bakanı Jeremy Hunt açıklama yaparak durumun 'kabul edilemez olduğunu' belirtmiş ve durumun çözülmesi için İran Dışişleri Bakanlığı ile temas halinde olduklarını açıklamıştı. Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump'da basın mensuplarına İngiltere ile konuşacaklarını duyurmuştu.